en en | ro ro

In 1968 am sustinut diploma. Curand a avut loc meciul de rugby Romania-Franta, in acele vremi foarte echilibrat. Aveam un obiectiv 300mm Tair f : 4,5, precursorul modelului de la Fotosnaiper, pe Praktica.
Am facut cateva fotografii si le-am dus la ziarul Sportul.
Au fost placut impresionati, Fotografiile aveau mai multa tensiune si mai putin fundal clar. Secretarul de redactie, C.Macovei, m-a prezentat redactorului sef, Aurel Neagu. M-au facut corespondent al ziarului. Asa incat am legitimatia de ziarist sportiv de 42 ani !

La ziarul Sportul erau oameni pasionati, dar fotografia era pe ultimul loc. Cultura imaginii era sublima, dar lipsea cu desavarsire. Redactorii se ocupau aproape exclusiv de fotbal. Cereau poze declarative : mingea in plasa, strangeri de mana, ridicarea cupei. Fotografi modesti, devotati, A.Neagu (nume identic cu al redactorului sef), I.Mihaica, sau V.Bageac, ma invatau, la inceput, ce le place sefilor. Dar de ce se publica poza mea ?
Foarte repede am ajuns nedorit in laboratorul lor foto.
Ce noroc am avut sa am eu poza cu eseul. La fotbal se duc toti cuminti catre poarta. La rugby fug aiurea pe 70m latime. Fenteaza pe dreapta si o zbughesc la stanga. Nu-i ajung nici macar aripile de trei-sferturi, care fug 11,5 pe suta. Ce sa faca bietul fotograf gras ?
Si nu intelegeau deloc de ce risc mereu.
In loc sa stau pe loc si sa pozez ceva conventional.
Faceam fotografii la rugby, handbal, baschet, tenis, hochei pe gheata.

78%20rugby%20deschidere%20in%20zbor.jpg

Nu le aratam pozele care imi placeau mie. Le dadeam ceva mai formal, simplu si evident. Diapozitive se alegeau in aparatul de marit. Credeau ca cele supraexpuse sunt mai bune. Foloseam diapozitive de calitate mediocra, Orwocolor UT/25 Iso, unicele ce se gaseau pe atunci. La fotografii in sala expuneam diapozitive cam f : 2 cu 1 /8s, la poze de sport ! Fotografii de la Sportul foloseau in sala 6x6 Tlr cu flash. Si obtineau pete albe pe negru. Fotbalul imi displacea profund.
Era manipulat cu bani murdari si manevre intunecate :

http://mirceamionescu.com/piese/istoria-fotbalului-romanesc/scena-6/

Renumitul cronicar I.Chirila spunea, mai in gluma, mai in serios, ca Dinamo va retrograda chiar din anul in care va schimba ministerul.

La tenis mergeam pentru momente magice, cand juca Ilie Nastase. In 1984, Romania a intalnit din nou cu SUA in cupa Davis. Mai jucasera 3 meciuri, finalele din 1970, 71 si 72, ultima la Bucuresti. La acea editie am fost la toate cele 5 meciuri.
In 1984, jucau Mc.Enroe si Connors, nr.1 si 2 mondial. Americanii au castigat cu 5-0. Dar le-a displacut meciul. Joe Mc.Enroe spunea : Nu-ti place sa fii ridiculizat, la o minge din 5, de un tip la 40 ! Nu mai este in elita mondiala doar pentru ca a baut prea multa bere.

S-a jucat in sala Polivalenta, atunci noua-nouta, dar beznoasa.
Aveam un singur film de 400. L-am expus la 1600. Expunerea era 1 /500 cu f :1,8.

84%20feb%20McEnroe%20Davis.jpg

Din pacate 1/500 e un timp lung la tenis, corzile si mingea se vad mai clar la 1/2000.

Publicat în 26 aprilie 2010. 5301 vizualizari. 0 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   decembrie 2023  (0)
   noiembrie 2023  (0)
   octombrie 2023  (0)
   septembrie 2023  (0)
   august 2023  (0)
   iulie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss