en en | ro ro

Nu am desfacut inca Fotografiile Interzise. Expozitia a fost prelungita cu inca o saptamana. Azi la ora 14 s-au hotarat. Simt ca devin pisalog, aproape.

Pozele nu ar fi fost prea rele, chipurile, dar Titlurile, vai de capul lor.
Printre alte defecte, am oroare de titluri la fotografii. Am apucat expozitii cu poze foarte proaste, proptite in titluri cu ifose. Brevetul ii apartine regretatului Mihailopol. In acele vremuri titlul decidea care poza era acceptata si care nu. Si-a dat seama de asta ; promova fotografii usor subversive cu titluri militante. Eventual expuse intre 2 peisaje color modeste dar colorate, cu sonete de Shakespeare dedesubt. Ca orice smecherie, a facut scoala.
Poze infecte, gard si cos de fum in spate, era ridicate spre slavi pentru sloganul pus : Maretze Realitatzi Socialiste. Lupii tineri au incercat sa schimbe asta. Prietenul D.D. a trimes spre 2 tari din vest aceleasi 4 fotografii. Toate 4 aveau scris pe ele : Fara Titlu. Din tot pachetul AAF de 40 poze, au intrat doar 2, ale lui. Care, l-a intrebat amicul N.H.

Evident : Fara Titlu si Fara Titlu !?! Si dincolo ? Tot asa.
Din greseli poti invata. Rolul titlului nu e sa inobileze poza, cum cred ageamii, ci sa fie citata. Romanii au educatie formata pe cultura literara, nu pe imagini. Sunt handicapati la comentat opere de arta. In loc sa expuna senzatiile receptate, insira in detaliii subiectul lucrarii vazute.

Incerc sa fac fotografii irepetabile, fara titlu. Actuala expozitie avea poze de 30 de ani. Tineri priveau imagini din momente necunoscute. Era necesar sa atrag atentia la ceva anume. In dreapta fotografiilor aparea un text. Ce scria era rezultatul unui joc de-a Telefonul fara Fir. La scanare aveam numar limita de caractere. La mia de clisee, am ajuns la conventia proprie.

Caracterele erau repartizate : primele 2 an, pauza, 4 la film+cliseu, pauza, 3 luna, pauza. Doar 3 cuvinte sugerau subiectul, rar 4 cuvinte scurte, ultimele 5, locul. In Word as fi scris altceva. Proiectul cultural a fost realizat intr-un timp scurt. Pentru carte, am copiat direct titlurile. Titluri mai absconse : Pierdut armasari praf, nod Copsha blindat, sau pionieri heil Ceashka le-am dezvoltat. Doamna editor le-a primit si s-a luat cu mainile de cap. Cine o sa inteleaga asa ceva ! Le-a dat infatisare literara, pe intelesul publicului. Pentru simplificare data si locul au aparut pe un alt rand, ca la traducere sa fie lasate ca atare. Si cartea a plecat la tipar.

Am realizat printurile, au fost montate, au ajuns la MNAC. Vrem sa punem titluri cu diacritice ! Iata fisierul Word. Un om de cultura a scris textele finale. Dar cele 3 modificari au fost facute fara sa vada cineva fotografia. Si cine nu greseste ? Au fost si rezultate amuzante. Vernisajul a fost joi. Ultimul lucru de care imi pasa erau textele Luni le citeam si pufneam in ras. De fapt, pozele vorbesc si singure. Pun 2 poze si textele lor, fara diacritice, in evolutie succesiva.

directie%20clara%20agricultura%20piper.jpg

directie clara agricultura piper
Directia evidenta a agriculturii socialiste, Pipera
Directzia Evidentza a Agriculturii Socialiste Pipera

turnuri%20pisa%20conserve%20tulce.jpg

turnuri pisa conserve tulce
Femei cu maldare de cutii ; Fabrica de conserve Peste la Tulcea
Femei cu maldare de cutii ; Fabrica de conserve este la Tulcea

Da, este vina mea. Dar cred ca era mai grav sa ai poze penibile si titlurile super. Vorba lunga, saracia omului.
Indignati, Specialistii au protestat dur : GET WRITER, Ionela.

Publicat în 18 februarie 2008. 6157 vizualizari. 0 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   iulie 2024  (0)
   iunie 2024  (0)
   mai 2024  (0)
   aprilie 2024  (0)
   martie 2024  (0)
   februarie 2024  (0)
   » toata arhiva

rss