en en | ro ro

2 sculptori si 2 fotografi reuniti la Londra, sporovaiu despre arta. Cel mai varstnic le-a aratat sculpturi de-ale discipolilor. Impresionat de originalitatea lucrarilor, Beaumont Newhall a intrebat : Vor ajunge foarte curand cunoscuti ?
"Nu cred, i-a raspuns Henry Moore. Nu sunt destul de perseverenti ! Sunt prea superficiali. Nu stiu daca vor trece de nivelul mediu."
A.Giacometti si Cartier-Bresson isi rememorau intalnirea din 1950.

Am fost miercuri la vernisajul unei expozitii, destul de proaspata, la Galeria Noua.
Muzica era absolut remarcabila, adusa de insusi D.J.Vasile. Excelente textele unui alt expozant. Numai ca era o expozitie de fotografii. Unele imagini erau interesante, cateva chiar bune. Dar cele mai multe poze n-aveau ce cauta acolo. Pareau aduse doar ca sa umple peretii.
La 3 dintre expozanti era evidenta victoria Cantitatii asupra calitatii.
Marwan Anbaky se da Street Artist. In termeni de arhitectura, pozeaza fatade laterale de masini parcate pe strada, cu interes nul.
Reusitele lui ar fi sublime, dar lipsesc cu desavarsire.

Lucian Stan placheaza un perete cu 80 poze 15x10cm. Incap exact 4 pe o placa de faianta. 3 din 80 tradau sensibilitatea autorului, vizibila in sonorizare. Dar ansamblul lor nu e suportabil.
Nu-l intrebati pe promotor, dl.Nanca, de ce trebuia sa expuna L.Stan, alias D.J.Vasile. Ca sa aduca muzica, cu succes asigurat la vernisaj !

Tudor Ene are 11 poze asezate pe verticala. Cate una la fiecare etaj a unui bloc. In 10 nu distingi decat placa cu numarul etajului, din intuneric. Daca o marea net pe cea de la etajul 7, cu lumina ce merita fotografiata, m-as fi gandit ca e un tip care stie sa-si puna in valoare singura reusita.
Nu a facut-o. Dar a pus o serie orizontala de 4 poze. Sa le echilibreze cele 11 verticale ? Lipite pe un perete de 4x4m, pozele 5x3 cm seamana a timbre obliterate, sau a amprente murdare.
Foarte modern. Posibil ca acest tanar va progresa enorm ; este inca elev.
Toata intelegerea pentru incercari. Dar aprecierea pentru cei care expun public nereusite, fara idei, cu dorinta fierbinte de succese (nemeritate), se incadreaza la Penibil.
Cum se aleg si cum se expun fotografiile ? Scrie ceva chiar aici. Din 02 februarie.

Despre promotor, am ramas cu aceeasi impresie : talentat, superficial si orbit de propriile fumuri. A facut 3 alegeri, un adevarat fiasco. Dar apreciez mult un paragraf din textul sau de prezentare :
"Ce ii reuneste in aceasta expozitie e o atitudine comuna in viziunea lor asupra realitatii. Cei 5 isi Imortalizeaza propria perplexitate in fata existentei zilnice.
Fotografiile lor te fac sa vezi viata de zi cu zi cu alti ochi. Te fac sa te opresti putin din rutina. Si sa gasesti frumusetea in banal, in tot ceea ce multora dintre noi ni se pare prozaic."
Domnule Nanca, va felicit pentru parerea dvs.
O impartasesc de 30 ani. Dar nu sunt deloc convins ca pozele acestor 3 ar fi nemuritoare. Am aflat si ca adevarul supara cel mai tare, cam tot atunci.

Spre deosebire de precedentii 3, dl.Tudor Prisacariu are si fotografii foarte bune.

T Prisacariu.jpg

Si dansul putea reduce ceva din printuri, cam multe, ridicand si mai sus nivelul expunerii proprii. Am intalnit cateva cunostinte acolo. N-am intalnit-o la vernisaj pe Alina Andrei. Are expunerea cea mai coerenta, cu poze foarte sensibile si textele alaturate, pline de prospetime. Nu a ramas la vernisajul ei! De ce oare ?

Intrebat cum se patrunde in arta, Serghei Diaghilev raspundea : "Etonne-Moi !" Uimeste-ma. Arata-mi ceva complet diferit. Asta era in 1913.
Suntem in 2006, in Romania. Dupa 97 de ani, au aflat si tinerii nostri absolventi de arta plastica despre asta. Dar nu sunt destul de perseverenti. Sunt prea superficiali. Aleg calea cea mai usoara. Foarte dezamagitor.
Creativitatea se bazeaza pe selectie, eliminarea factorilor divergenti de scopul urmarit. Alegerea intentionata de factori ce duc la succese imediate, vanatoarea de zestre CV, nu prea e morala. Iar Captatio Benevolentiae este un tip de cerseala. Putem fi intelegatori doar pentru acei fara Matusi.
Care au o parere mult mai buna :
http://incepem.blogspot.com/2006/01/stai-putin.html
Dar nu arata absolut nimic de la cei Corifei initiali.

Publicat în 07 februarie 2006. 5167 vizualizari. 0 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » aprilie 2024  (0)
   » martie 2024  (0)
   » februarie 2024  (0)
   » ianuarie 2024  (0)
   » decembrie 2023  (0)
   » noiembrie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss