en en | ro ro

Dupa ce am carat 400mm f:2,8, am ales ceva mai usor, dar si mai lung la poze pe balta.

Am luat zoomul meu 70-200mm Afs. Cu crop 2,7 pe V1 el devine echivalent 190-540mm f :2,8. Adaptorul FT1 nu permitea AF continuu, pana la noul firmware aparut:

https://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/18517/session/L2F2LzEvdGltZS8xMzcwOTYzNzUzL3NpZC9JM2xiKnRzbA%3D%3D

Verificati sa aveti ambele firmware, 1.30 pe V1 si 1.12 la adaptor FT1.

Daca la teleobiectivul mare, monopodul solid era conditie imperativa, am avut si in acest caz o problema tehnica. Obiectivul 70-200mm Afs trebuie asigurat. Altfel riscul de a-l lovi /pierde este mare. Baioneta 1 nu ar rezista la obiectivul de 1,6kg, adaptor FT1 si tele-extender. Am gasit o curea solida care se potrivea exact ; obiectivul sustinea si aparatul. Asa arata montate impreuna. Din cei 39cm, doar 3cm are micul aparat.

Pe vremea filmului, foloseam in delta 400mm f :5,6 ca obiectiv uzual. Cum se comporta V1 ? Am ales sensibilitate minima si prioritate de viteza ca sa evit pozele miscate. Pe lumina puternica nu sunt probleme, f :16 cu 1 /125 are echivalent f :4 cu 1 /2000.

Ce mi-a placut ? Cu noul firmware, micul aparat pastreaza perfect in focus subiectul, cu conditia ca acesta sa fi fost singur, exact in centru, cand ai apasat pe declansator. Pare usor, desi cate-odata nu este. Nu ai precizie la vizare din barca cu motor cu prova inalta, care tresalta pe valuri. Combinatia trebuie orientata rapid si precis, ca la tir de talere. O crosa de umar ar fi fost poate utila, in genul fotosniper Tair.

http://www.kievusa.com/fotosniper.html

Aparatul are obturator /electronic cu frecventa rapida : 10/s cu AF, 60/s fara. Permite si filmare cu incetinitorul, pe care eram decis sa o folosesc. Pana la urma nu am utilizat-o, aceasta filmare nu este HD, nu permite fotografii. Nu stii niciodata cum vor decurge lucrurile.

In delta, cu spatii vaste de apa si pasari speriate de barci cu motoare mari, cu turisti cam iresponsabili, solutia V1+FT1 pare recomandabila celor care nu vor sa se incarce, dar doresc sa obtina si imagini cu pasari. Macar ca acestea :

http://www.ap-arte.ro/ro/fotografie/prin-tara/album/iunie-2013-delta-dunarii/168/6984.html

Combinatia functioneaza peste asteptari in AF continuu, la miscarile largi de panare.

Ce nu mi-a placut ? V1 are un time lag /minim. Are procesor AF de la D4, dar nu are si aceeasi senzori. Uneori planul mai contrast, anterior sau posterior, era preferat de AF.

Cu tele-extender x1,7 ajunge 320-920mm, apropie x6-x18 la f :4,8. Dar AF devine foarte lent. La subiecte mobile nu declansa in 2 cazuri din 3 sau ieseau imagini neclare. Butonul selector de functii se deplasa des la atingeri diverse. Sincer, sistemul Nikon C1 apare cu foarte mare viitor. Personal, ma asteptam la si mai mult, chiar de acum. Poate la W1?

Cateva fotografii sunt de foarte buna calitate pentru poze facute pe fuga, la pranz. Mai ales cele cu subiecte relativ statice, la echivalent 920mm.

Nu as miza insa pe asa ceva la un safari in Kenia, cu mamifere rapide in savana, printre arbusti. Un Dslr Dx cu AF bun da rezultate mai sigure. Folosind si teleextender x1,7 obiectivul tot devine echivalent a 180-510mm, f: 4,8 - o focala putin mai scurta, dar sigura.

Solutia reala este sa ai o calauza, sa te duca sa stai undeva unde vin singure pasari salbatice nesperiate, ca in aceasta poza facuta cu obiectiv kit, mult mai scurt.


Am mai vazut fotografii cu pasari facute pe V1 cu adaptor FT1 si teleobiective mai mari Afs :

http://www.malcolmfarrowphotography.com/articles/nikon-v1-review.html#Startofreview

Dar subiectele stateau pe loc. AF continuu nu era suportat atunci de aparat.


Publicat în 27 iunie 2013. 7007 vizualizari. 0 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   octombrie 2022  (0)
   septembrie 2022  (0)
   august 2022  (0)
   iulie 2022  (0)
   iunie 2022  (0)
   mai 2022  (1)
   » toata arhiva

rss