en en | ro ro

Aceste aparate sunt cu 3-4 cm mai inguste decat un Dslr cu acelasi senzor Aps-c.

Fuji X100 are 53mm cu obiectivul fix, Nex-7 are 56mm cu pancake, ambele sub 500g, net mai mici decat un Dslr, avand 65 mm grosime fara obiectiv. Se vede bine.

 

Am prezentat experienta Nikon V1, o surpriza placuta. Si prietenul D.L. a facut trecere decisa catre J1 ca aparat de buzunar, mai ieftin si mai simplu decat V1, dar fara vizare.

Totul a pornit de la intrebarea unui bun amic :

« Ce parere ai despre X100 si Nex 7 ? Pe care il preferi si de ce ? » M-am abtinut sa-i raspund. Aveam o preferinta neta, intre timp dovedita gresita…

Voi incerca sa fac o paralela intre Fuji X100 si Sony Nex 7.

Prin amabilitatea d-lui Alecsiu /F64, le-am avut in mana o saptamana, pe fiecare. Cam putin ca sa te obisnuiesti, destul ca sa iti faci o idee de cum ti se potriveste.

Concret, ma interesa gabaritul mic si captorul mare, zgomot mic la sensibilitati mari, o vizare cat mai buna, nu doar display, un AF performant si un aparat usor maniabil.

Luna decembrie nu e cea mai potrivita de probat aparate noi. Dar lipsa luminii solare este compensata de lungimea noptii, care aduce idei bune. « La nuit porte conseil. »

Am avut si sansa unor zile insorite, rare inainte de Craciun.

Ambele au vizari mai bune ca Dslr entry-level, electronica la Nex 7, la Fuji mixta optic-electronica. Cu senzori de apropiere, nu trebuie purtate deschise pe umar, sau la gat.

Senzorul de proximitate mentine aparatul deschis, consumand bateria.

Privind zgomotul declansarii, Fuji este incredibil, aproape total silentios.

Sony Nex 7 iti sta foarte bine in mana, avand o forma ergonomica pe dreapta.

X100 nu sta bine nici in dreapta, nici in stanga, e chiar nepractic in mana. Multi dintre cei care-l folosesc il tin atarnat la gat, inchis. Il deschid cand s-au decis ce sa pozeze. Au si motive sa il tina inchis. Aparatul e gata in 2s la deschidere, in 3 daca este in asleep. La vremea lansarii, in aprilie, acest timp era de 12 secunde !!

Pe X100 obiectivul fix luminos, 23mm /f : 2, nu poate fi schimbat.

Captorul Nex 7 are rezolutie record ; depaseste 100 pl/mm, conform cifrelor publicate !

http://www.dpreview.com/reviews/sonynex7/page18.asp

Vor apare diferente mari intre obiective de varf si cele modeste. Mi-a placut expresia :

« Plange mereu dupa obiective si mai bune. Pe care nu ti le poti permite. »

Cu vizare electronica senzationala, comparabila cu 5DMk2, Sony are si latitudine /Dyn.R mare. Nex 7 obtine o treapta in plus la valori in lumini. La X100 apar rar supra-expuneri, are setari mari la Active DL. Setarea WB auto este foarte eficace la Fuji, uneori chiar excesiv. Anuleaza si culorile dominante din imagine.

Aparent, la noise, X100 sta mai bine. La sensibilitati mari, imaginea este mai colorata, din soft, probabil. Diferentele pe monitor la 100% sunt inselatoare. Ca sa printezi un anume format, 24 Mpx trebuie mariti de n ori, 12 Mpx de 2n ori si micile diferente dispar.

De la 3.200 Iso, culorile sunt mai intense la X100 dar structura mai fina la Nex. Redarea culorilor pare mai constanta la Sony, da mai putin senzatia de culori chimice.

Nex 7 este mai pe gustul meu, AF apropiat este mult mai decis. Cu obiectivele disponibile, sau cu lipsa lor, are el probleme, desi cu adaptor se pot pune multe obiective in manual. La filmari, modelul Sony este mai bine adaptat. Dar ne trebuie un program care deschide fisiere MTS

Pentru cei care doresc, Nex 7 are 28 de Efecte Picturale cromatice suplimentare. Iar X100 este mai precis /delicat la poze cu flashul de pe aparat.

Nu folosesc asa ceva decat obligat. Efectele sunt de regula nefericite.

O prezentare, cu avantaje /dezavantaje ale modelelor cu vizare prin obiectiv fara oglinda:

http://www.dpreview.com/articles/0344780582/mirrorless-cameras-a-primer


Publicat în 23 decembrie 2011. 8109 vizualizari. 0 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » ianuarie 2025  (0)
   » decembrie 2024  (0)
   » noiembrie 2024  (0)
   » octombrie 2024  (0)
   » septembrie 2024  (0)
   » august 2024  (0)
   » toata arhiva

rss