en en | ro ro

Pentru concursul cu inscrieri modeste, ideea cu 4 fotografi in juriu a fost un exces de zel, facut cu bune intentii. Si cei din juriu sunt tot oameni, au pareri proprii subiective. Street-shot a lipsit din preocuparile d-lor L.Muntean, fotograf bun de la Adevarul, si S. Grigoropoulos, fotograf grec. Membrii din strainatate ai juriului incurca decizii de premiere. Nu te poti intalni cu ei, este foarte greu sa discuti ceva. Au si cu totul alta formatie.

Mai intai fiecare alegea doar 20 de poze, preferintele personale. Au rezultat 76. Normal si mai spornic era sa aleaga fiecare 60-80. Poate se complica centralizarea lor.

Ce pot spune despre notele acordate:

Dl.Muntean a dat doar note mai mari decat 6, inclusiv 7 note de 9 la poze nealese in expozitie. Dl.Grigoropoulos a urmarit o influenta decisiva, dand 9 note de 1 si 6 de 2.

Mai degraba voturile domnilor L.M si S.G au facut decizia. Cele 3 premii sunt pozele la care dumnealor au dat, ambii, 10 sau 9.

O solutie buna la premii este ca tot juriul sa se adune intr-un loc si sa discute, ce si de ce. Cu un membru strain, nu a fost posibil. Cele 3 fotografii premiate sunt facute dupa retete subtirele.

Mergand dupa copii care fac prostii sau dupa o pereche de indragostiti, poate fac ceva interesant pe un fundal bun. Intr-un fel, street-shot seamana cu wild-life. Nu fugi dupa subiect, ci il astepti /intersectezi. Premiul 2 este un rezultat ieftin, panda la o reclama de prost gust. Am vazut cateva zeci la Iasi, asa. Una era cat pe ce sa fie extraordinara, daca nu ar fi avut 75% reclama stupida.

Amator de street-shot, dl.Eftenie a dat note mari, privilegiind ploaia si urbanul, chiar afumat.

Risipitor, dansul a notat 10 imagini cu nota maxima 10. Eu am dat doar 3 note de 8.5. Si un 9 unei fotografii ce parea specifica, a avut media 8 de la romani. Daca mai lua un 7.5, se clasa pe locul 2. A primit 3 de la grec si a ajuns pe locul 20.

Pe 4 s-a clasat o fotografie promitatoare, un cuplu care traverseaza prin ploaie, fata in spatele baiatului. Daca autorul /Cristian Ivan practica curent street-shot, poate ajungea mai aproape de subiect. Panoul de afisaj disparea din centru si poza castiga concursul. Dar nu a ajuns.

Dupa parerea mea, a fost un concurs in care toata lumea a avut de castigat, macar experienta.


Publicat în 10 septembrie 2012. 7935 vizualizari. 5 comentarii
5 comentarii la "Despre juriul ZFS"

NU
2012 septembrie 10, la ora 13:32:52
Printre finaliste văd poze făcute prin 2011 (sau chiar mai vechi de doi ani) admise la un concurs organizat īn august-septembrie 2012. Dezamăgitor!
Radu Cazan
2012 septembrie 10, la ora 13:53:44
@NU In regulament nu se specifica anul in care s-ar fi cerut sa fie realizate imaginile. Si in 2012, la jumatate, mi se pare normal sa judeci fotografiile din 2011 mai ales ca este prima editie a concursului. La anul, nu vor mai putea participa aceleasi poze, si probabil va fi mentionat in regulament. Poate vor fi mai clare niste conditii pentru concursurile urmatoare, fiindca regulamentul de la editia din 2012 a fost cam subtirel. Este un concurs care a fost organizat destul de transparent, mai ales postarea domnului Pandele de aici http://www.ap-arte.ro/ro/blog/fotografie/articol/premii-considerabile-la-inscrieri-submediocre/131/6899.html a asezat un pic covorul pentru final. In sensul in care dansul a fost onest si a cantarit obiectiv inscrierile in concurs. Probabil se vor afisa si lucrarile care au intrat in selectia celor 20 de la fiecare membru al juriului, mai ales ca nu ar influenta in vreun fel rezultatul final deja exprimat. Poate ar ajuta pe cei 400 de participanti sa isi dea seama de gusturile juriului. Dezamagitor este faptul ca se intampla atat de rar concursuri foto la care juriul sa aiba fundatii solide in domeniul pe care il jurizeaza. Ca Vlad Eftenie face fotografie de strada asa cum face nu cred ca il impiedica sa priveasca obiectiv o fotografie de strada care nu are nimic de-a face cu stilul dansului. Sper sa avem primul concurs foto care nu va fi urmat de scandal asa cum sumbru prevestea un comentator de la linkul pe care l-am postat mai sus.
Gelu Lupas
2012 septembrie 10, la ora 18:30:49
De adunat juriul mai greu, insa se pot centraliza selectiile si se poate discuta apoi cel putin via teleconferinta (text/voce/video).
Corneliu Petrescu
2012 septembrie 12, la ora 20:34:05
Fotografia de strada vazuta ca wild-life de oras mi se pare o analogie foarte buna.
Am participat si eu la acest concurs si mi-am dat seama ca nu aveam idee ce inseamna fotografia de strada, e de apreciat onestitatea dvs d-l Pandele.
Virgil Mlesnita
2012 noiembrie 23, la ora 12:51:48
Foarte binevenite aceste randuri care prezinta si o perspectiva "din culise". Cand am vazut componenta juriului mi-am zis ca este o garantie cat se poate de sigura a seriozitatii concursului. De aceea am si hotarat sa particip, in sfarsit niste oameni care recunosc o fotografie buna atunci cand o vad. Sigur, subiectivitatea exista, insa atunci cand e tinuta in frau de niste criterii selective clare alegerea devine mult mai simpla.
Judecand insa dupa fotografiile premiate, jurizarea putea fi la fel de bine facuta si de niste elevi de liceu inainte de pauza mare...
Pacat, inca o data, la noi se verifica zicala cu pomul laudat...
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » decembrie 2023  (0)
   » noiembrie 2023  (0)
   » octombrie 2023  (0)
   » septembrie 2023  (0)
   » august 2023  (0)
   » iulie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss