en en | ro ro

De cativa ani au aparut aparatele mirrorless. Buni prieteni sunt incantati de unele dintre ele. Am incercat cateva. Nu m-am hotarat. Primele modele aveau vizare pe display-ul Lcd, favorabile celor miopi. Eu am hipermetropie, cu probleme de acomodare. Ar trebui sa imi fac ochelari speciali in acest scop.

De curand a aparut o pleiada de jucarii promitatoare cu vizari electronice = Evf.

Trec in revista dorintele personale si masura in care ma satisfac cateva dintre acestea. Pentru mine, vizarea este importanta. Ma simt limitat de aparate doar cu Lcd. Am nevoie de sistem AF de incredere de cand acuitatea vizuala mi-a scazut. Printre temele care ma preocupa, toate se cam incadreaza in conditii dificile de punere la punct. De mult am constatat ca un aparat discret te ajuta in multe situatii. Doresc sa fac si printuri mari.

Si acum sa listam oferta, in partea superioara :

Fujifilm X-Pro 1 are componente de inalta calitate, posibil cel mai reusit captor Aps-c.

Calitatile modelului sunt incontestabile. Are obiective promitatoare, dar si probleme. Din cele 3 prezentari profesioniste pe Net, 2 facute de fotografi angajati sa il promoveze, parerile sunt convergente. Spune profesionistul : « AF, lent in conditii grele, nu limita de lumina, este Suficient de Rapid Pentru Subiecte Statice ».  Mi se pare un verdict amar.

O bijuterie prea capricioasa – pare concluzia cea mai amabila, dintre cele citite.

La Canon Gx1, stabilizarea optica rascumpara micutul zoom ultra-intunecos la capatul lung. Dar jucaria patratoasa are o vizare de-a dreptul lugubra, de gaura de cheie.

Nex 7 are o vizare electronica de top. Dar a ramas deficitar in obiective, putine, prea mari sau de calitate neconvingatoare. Si atunci ?

Raman modelele format micro 4/3”. Care va place – Oly sau Pana. Panasonic cu zoom-uri stabilizate optic, favorizand filmarea, Olympus cu stabilizare in cutie.  

Voi proba cu interes modelul OM-DE-M5, avand calitati interesante la 373g, desi cam scump. Mai ales dimensiunea si calitatea noilor obiective fixe ma face atent - foarte bune ambele la Olympus, foarte mici cele 2 de la Panasonic.  

Ma refer la M Zuiko 12mm f: 2 si 45mm f: 1,8 versus Lumix G 14mm f: 2,5 si 20mm f: 1,7. Olympus a anuntat alte 2 obiective in acest an : 60mm f/2,8 macro si 75mm f/1,8.

Amatorii avansati entuziasti vorbesc mereu de scula ideala. Aiureaza, din pacate.

Nu exista scula perfecta, desi exista unelte bine adaptate la anumite scopuri. Sigur este ca oamenii sunt diferiti, cautand rezolvari potrivite nevoilor lor. Iar aparentele inseala.

Am lucrat aproape 20 de ani intr-un Institut de Proiectare « Tehnologica ».   

Proiectand tehnologii necunoscute, se propuneau utilaje multi-valente. Sa vedem cum o fi. A fost suficient sa vad cateva linii de fabricatie vest dupa 1990, sa ma conving ca utilajele care fac totul sunt prea mari, complexe si greu de utilizat pentru ceva anume. Si productia cu ele va fi prea scumpa, chiar de calitate indoielnica.

Cam la fel este si cu aparatele de fotografiat.

Am un model mai vechi Aps-c si altul nou Full frame, de firma mare. In anumite situatii, sunt de neinlocuit. Cand ai aproape 1,90m, nu prea iti pasa de gabarit. Un aparat are si 1,6kg cu obiectiv uzual. Dar nu este cea mai buna idee sa cari asa ceva – la piata, la fisc, sau la opera. Nici macar intr-un concediu scurt, cu drumuri multe.

Nici pentru aparatul mic nu iti trebuie orice. La tele, vizarea va avea probleme. Si obiective super-largi sunt inutile. E mai inteligent sa faci o panorama, cu ce ai la tine. 3 poze cu obiectiv (echivalent) 24mm pot produce o panorama mai larga decat 14mm.

Acasa nu ai decat sa cari si trepiedul alaturi de aparatul cel mare.

La drum te descurci mai bine cu jucaria mica. Din fisierele perfecte poti face si mariri de un metru, interpolate. La 16 Mpx, au peste 50cm lungime by default. Captorul nu o fi cel mai performant. Dar prefer 1600 Iso, diafragma 2 cu 1/15s, stabilizare cu minim 3 trepte /zic ei. Si cu 2 as fi multumit. Decat 12,8 k.Iso, 1/60 si zoom f: 2,8.

Puteti verifica - este exact acelasi nivel de iluminare.

Desi n-am facut un test, nu cred sa existe un aparat cu captor, superior cu 3 trepte de sensibilitate. Iar sistemul micro 4/3, body cu 3 obiective, are sub 1kg. Cu 3 obiective f: 1,8.

Si Nikon V1 va fi interesant daca apar obiective competitive. Punchul micului aparat si pretul sunt date de procesorul AF, de la D4, si de bufferul enorm fata de concurenti.


Publicat în 30 aprilie 2012. 6191 vizualizari. 2 comentarii
2 comentarii la "Intrebari si raspunsuri – cu pareri proprii"

Licaon_Kter
2012 aprilie 30, la ora 17:20:52
http://www.dpreview.com/reviews/olympusem5
dar parerea d-voastra "hands-on" o sa fie mai interesanta ;)
Andrei P
2012 aprilie 30, la ora 19:35:37
Chiar acel review m–a determinat sa finalizez acest post. Am avut aparatul in mana pentru prea putina vreme. Cel putin pana acum...
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » decembrie 2024  (0)
   » noiembrie 2024  (0)
   » octombrie 2024  (0)
   » septembrie 2024  (0)
   » august 2024  (0)
   » iulie 2024  (0)
   » toata arhiva

rss