en en | ro ro

Sau chiar opuse. La un concurs, ar trebui premiata creativitatea. Fotografiile sa fie atractive, convingatoare, interesante, proaspete, puternice, originale, surprinzatoare. Nu contrafacute.

A inceput jurizarea la concursul intitulat, cam pompos, Fotografia anului AAFR. Din 3.400 poze, cam 85% sunt rebut. Si prostul gust e rege.

Desigur multi vor contesta rezultatul. Mai ales acei care nu stiu regulamentul. De fotbal. Articolul 1 : Arbitrul are intotdeauna dreptate. Art.2 : Daca nu are, se aplica articolul 1 !

Membrii juriului ar trebui sa recompenseze calitatea. Ar trebui sa aprecieze reusitele, nu sa sanctioneze nerespectarile prejudecatilor proprii. Sa nu faca corectura scolareste.

La clasele primare nu pocesti literele. Dar pozitia de dascal devine la un concurs national o atitudine iresponsabila, cu efect nociv. Si daca Ionescu ar fi cel mai cel fotograf, tot nu i-ar putea invata pe toti, in cateva secunde. Fotografia are prea multe genuri de exprimare diferita. Dar daca acel din juriu este mai slab decat cei mai buni fotografi ? Este mai grav ! Membrii juriilor in acea pozitie se justifica. Elimina iesirea din rand a lucrarilor originale, promovand mediocritatea constiincioasa. Judeca cum a facut autorul prezentarea, nu fotografia. Si daca semeni vant, culegi furtuna.

Fotografii slabi sunt ca maimutele, dornici sa imite ce inteleg. Ce nu inteleg, nu pot imita. La nunti in 2009 practic s-a premiat locatia, cu prezentare excesiva, facuta pulbere. Acum, dintre pozele de nunti, o treime aveau numai locatii speciale si tratare excesiva.

La peisaj, baieti talentati au incercat nisa cu filtre ND, ce transforma zi in noapte. Si permit expuneri foarte lungi. Acum sunt zeci care fac asta, devalorizand total moda. La reportaj, multe au interventii hilare, ceruri puse ce deranjeaza ochii. La natura abunda poze urate cu animale captive. Cele mai bune peisaje sunt inscrise la Natura si Reportaj.

Ca membru in juriu, e o greseala sa fi sensibil la poze la moda. Garantat, la anul va urma o avalansa de poze demodate. Pozele cu telefon mobil au adus moda snapshoot look. Se practica pe film 4x5 inches. Apreciem reusitele, nu folosirea stupida a modei. O incercare nereusita, la moda, este inferioara unei reusite. Oricum, nici un curent la moda nu lipseste.

Colac peste pupaza, dupa ce am terminat 6 categorii din 10, au aparut noi poze in toate. Merita sa pierzi 3 zile ca sa promovezi valori ? Nu stiu, dar sa cauti prin gunoi, asta nu ! Sunt prieten cu M.Moiceanu, dar la anul sa faca preselectie la poze, 50 per categorie, nu 629 ca acum. Altfel pe mine nu ma mai prind prin juriu. Acum nota 4, din 10, este o nota net peste medie, la o fotografie aproape buna, dar vizibil busita de autor.

Membrii din juriu sunt diferiti, dar asta ne face mai puternici impreuna.  

Poate ca nu sunteti de acord cu parerea mea ? Va astept cu argumente.

Dar progres exista. Numarul a crescut, iar pozele apreciate ca excelente s-au inzecit.


Publicat în 23 noiembrie 2010. 6188 vizualizari. 6 comentarii
6 comentarii la "Membrii in juriu cu abordari diverse"

Bogdan Panait
2010 noiembrie 23, la ora 16:06:45
Va salut cu respect, d-le Pandele. Si tot cu respect va spun ca nisa aia cu ND de care vorbiti e departe de a fi prea larga pentru a-si pierde sensul de nisa. Am o vaga banuiala ( spun vaga pentru ca asa e expresia, dar e mai mult o convingere) ca acum dvs. credeti ca tot ce e expunere lunga - lasand ND-urile la o parte pentru ca si aici adevarul poate fi exact in directia opusa - si-a trait traiul si si-a mancat malaiul. Nu e deloc asa. Poate in viitor o sa avem ocazia sa discutam mai pe larg, evident daca va intereseaza o asemenea discutie.
Dar va spun cu toata sinceritatea ca este aproape o greseala sa judecati mereu lucrurile astea prin prisma unei singure si perene convingeri, poate personala, poate nu.

Toata lumea mai greseste, chiar si cei mai avizati. Fotografiile documentare se mai confunda cu fotojurnalismul, peisajul cu natura s.a.m.d. Un exemplu imediat se gaseste chiar la dvs. pe blog, cateva pagini mai jos.
Salutari de la Craiova :)
Cosmin A.
2010 noiembrie 23, la ora 22:57:40
se pot vedea undeva imaginile inscrise sau se vor putea vedea doar imaginile premiate?

as fi curios sa vad cine si ce si mai ales, as fi curios sa vad cine ar vrea si cine s-ar bucura cu un titlu de "fotografia anului" la reportaj in romanica?! (nu de alta dar nu stiu ce mare motiv de mandrie ar fi asta cand in "lumea reala" zici ca l-ai prins pe Dumnezeu de-un picior daca pe situatia de la sfarsitul lunii vezi ca ai reusit sa vinzi o poza cu fabuloasa suma de 8E dar apoi, te calmezi cand vezi gloata ce se invarte intre 2 si 4E si in final, iti aduci aminte ca tie in buzunar iti intra un pic mai mult decat jumatate din sumele astea... )
Ara G
2010 noiembrie 24, la ora 04:36:19
Andrei, pt. problema ta cu numarul mare de imagini slabe, cred ca o solutie ar fi sa prezinti o lista dupa concurs cu imagini care "nu trebuie trimise".
Cristif
2010 noiembrie 24, la ora 11:38:59
Hazos comentariul dlui Ara G.
stefan dinu
2010 noiembrie 24, la ora 22:46:05
Nu stiu pentru ce sunt de fapt concursurile de genul astuia, la modul general. La noi insa aceste concursuri sunt mereu prilej de "cantec si voie buna". Concursul si scandalul. Sa nu ma intelegeti gresit, nu ma plang. M-as fi plictisit de moarte intr-o tara unde totul s-ar face cum trebuie. Unde ne este simtul umorului si al autoironiei, inerent conditiei de roman?
In alta ordine de idei (sau in aceeasi) este adevarat ca din juriul face parte si un fotograf descalificat la editia trecuta pentru nerespectarea deontologiei profesionale? Daca da, aveti dreptate cand spuneti ca membri juriului sunt diferiti. Iar organizatorii si mai diferiti....de mine cel putin. :)
Cosmin Bumbut
2010 noiembrie 25, la ora 09:13:12
Andrei, sint foarte curios cum va intelegeti cu un membru in juriu care ride timp cind i se cer explicatii? Ce parere ai, e patologic?
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   decembrie 2023  (0)
   noiembrie 2023  (0)
   octombrie 2023  (0)
   septembrie 2023  (0)
   august 2023  (0)
   iulie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss