en en | ro ro

Opinii despre drumul fotografiei – partea 2, de N.Hanu si A.Pandele

Articol scanat din Revista Fotografia, buletin intern AAF, nr.120, nov. 1977

« Nu vrem sa tratam cauzele, sunt destui care ar trebui sa o faca. Credem ca la aceasta stare generala contribuie si tonul recenziilor care nu coboara sub caldut, dulceag si fals entuziasm. Poate si unii senatori care se tin departe de numarul mare de neinitiati. E cazul sa amintim ca lucrarile cele mai bune ale fotografilor cu nume si orgoliul calitatii, fotografi care nu cunosc ce-i aceea maculatura, implinesc cam multi ani: N.Cristoveanu – Feminitati ; H.Loffler – Pompei, prezentat acum in flacari, I.Marx - Recolta la munte sau A. Mihailopol - Omul sfiinteste locul. Exista o singura exceptie, « Amintiri din copilarie » de A.Rosenthal, cea mai buna fotografie a anului, premiul 2 la festivalul Cantarea Romaniei.

Tratarea cinstita a unor subiecte autentice, cu fantezie si spirit creator, acesta pare drumul adevarat. Un exemplu in acest sens a fost colectia echipei sovietice la salonul nostru.

Ca multi dintre cei ce-si incearca puterile in fotografie si subsemnatii au strambat odata din nas la ideea de a lua ca tema viata si activitatea oamenilor. Ne simtim mandri ca ne-am dat seama ce subject generos, inepuizabil este viata de toate zilele. Un om la lucru este un subject mai bogat, mai interesant decat o buna parte dintre acele fotografii, trimise si multe, prea multe, primite in expozitii. Si daca am ajuns la drumul adevarat, ii multumim magistrului Eugen larovici pentru « Maiestria in fotografie » proaspat aparuta.

Entuziasmul si eforturile depuse pentru a ne impartasi din cunostintele sale, fac loc cartii la capataiul multor amatori, intre perna si Reise-kamera.

Fiindca tot vorbim de carti in domeniu fotografic, ne exprimam parerea si despre « Laboratorul Foto-Film » de ing.Dumitru Codaus (pret 3 lei, 100.000 ex.) aparuta sub obladuirea editurii Ion Creanga. In complicitate cu tehnoredactor St.Mihai, autorul ne destanuie "secretele fotografiei" (pag.5). Printre alte « Taine » aflam ca :

- « Unghiul de camp al unui obiectiv depinde de diafragma » - (pag. 13)

- « Profunzimea creste odata cu marirea distantei focale » - (pag. 13)

- « Iluminarea la fotografia color trebuie facuta cu un exponometru » - (pag. 27).

- « Momentul scoaterii din revelator a filmului se va controla la lumina verde-deschis, filtru Orwo 113D » (pag. 52).

- « Revelator compensator de film, cu 100g. borax la litru, 10' /20°C" - (pag. 53).

Incompetenta, confuzii repetate, dificultatea de a se exprima coerent in limba materna il ajuta pe autor la restabilirea haosului de la inceputul lumii. Cartea ni se pare indispensabila in raftul umoristic al bibliotecii. Ii deplangem insa pe nefericitii care se incumeta sa puna in practica excentricitatile propagate de cetateanul Codaus.

Si daca nici macar acesta nu ne poate ajuta, nu ne ramane decat sa facem, cu totii, un efort deosebit pentru a iesi din impasul actual. Speram sa fim urmati de cei care au lucruri interesante de spus, prin care spera sa aduca un aport la ridicarea fotografiei. »

Dupa acest articol caustic, ne asteptam sa apara multe pareri divergente.

Dar nu a aparut nici-o reactie tiparita. Si dl.Friedmann protesta : « De ce ? », in 1980.

 

Acum e clar de ce. Prea multi erau deranjati si au pus « batista pe tzambal ».

Iar aceasta situatie de inlocuire galopanta a calitatii cu cantitatea, exista in toate tarile cu saloane de « Fotografie Artistica ». Existau pana si studii oficiale ale FIAP.

http://badorgood.com/articole/pe-marginea-unui-studiu-fiap-andrei-pandele-105/1

Pozitia mea a evoluat mult. Am ajuns la concluzia ca numai proiecte de fotografie duc la lucrari deosebite. Dar acel proiect trebuie sa fie intr-un domeniu de interes cat mai apropiat, ca sa fie imediat accesibil. Sa poti sa il faci si in joaca, nu ca o munca silnica.


Publicat în 29 iunie 2011. 4731 vizualizari. 1 comentariu
1 comentariu la "Opinii din 1977 despre drumul fotografiei"

Andrei P
2011 iunie 30, la ora 13:01:52
Foarte bun articolul si neobisnuit de actual. Mde, se pare ca unele lucruri nu se schimba.
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » decembrie 2021  (0)
   » noiembrie 2021  (0)
   » octombrie 2021  (1)
   » septembrie 2021  (0)
   » august 2021  (1)
   » iulie 2021  (0)
   » toata arhiva

rss