en en | ro ro

Concursuri, fotografii de prestigiu indica orientari la moda. Mass-maedia este excesiv preocupata de violenta, pentru rating. Asa ceva vedem peste tot.

Unghiul ingust al mercantilismului a condus la selectii de-a dreptul necrofile in ultimul concurs World Press Photo. Alt trend dominant e selectia de poze snap-shoot, facute parca cu telefon. O prima dovada, mentiunea data pentru poze Google street-view :

http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=view&id=2099&Itemid=292&bandwidth=high

Si calendarul Pirelli 2010 era facut intentionat tot asa. S-a saturat lumea de poze linse si culori ultrasaturate. Pe ideea ca tot ce-i excesiv se uzeaza, a fost anticipata seria cu premiul 1 la Daily-life stories. M.Roemers a facut poze de strada la Bangkok cu timpi in zona secundei, ca sa iasa in evidenta doar miscarea si culoarea

http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=view&id=2099&Itemid=292&bandwidth=high

Ar fi interesant de promovat cateva proiecte la intalnirea celor 2 trenduri.

Aceasta imagine dura mi-a dat ideea. Poza aduce bine a deschidere pe trei-sferturi :

http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=view&id=2038&Itemid=292&type=&selectedIndex=1&bandwidth=high

Am practicat multe sporturi. Dintre sporturile de echipa prefer rugby, sport ce te invata sa lucrezi in echipa, sa conduci echipa, actiunea, sau faza, prin exemplu personal. E interesant ca rugbyul a fost promovat de fetze bisericesti. Au canalizat excesele de agresivitate al tineretului britanic catre sport, de-a razboiul, reducandu-le in societate.

Ofer, free, o idee tentanta, un proiect de fotografie cu sanse de succes international.

Nu e prea greu sa faci o papusa sugestiva cu care imbraci un balon oval. Pe care apoi sa o iei la tavaleala, aruncand-o de colo-colo cu mainile sau cu piciorul. Sa obtii, apoi sa alegi o serie, destul de scurta si expresiva.

Problema mai grea va fi sa gasesti o echipa reala, dispusa sa participe la acest joc.

Cine se prinde in asta ? Suntem in luna martie, cu termenul de predare in octombrie. Dar nu poze festiviste, echipamente colorate si priviri tampe, cum se « Promoveaza » unii pozari de nota 2, carora banii familiei le-au permis sa achizitioneze aproape orice. Mai credibile ar fi fotografii facute pe timp foarte greu, gen ploaie torentiala, noroi.

Sau poate ca altcineva are alte idei si mai bune ?

Stiti sigur cine-i cel mai bun fotograf roman ? Nici eu ! Dar cred ca acel care va arata cea mai multa imaginatie, peste tenacitate, va deveni pana la urma cel mai bun.


Publicat în 07 martie 2011. 4496 vizualizari. 3 comentarii
3 comentarii la "Pariind pe trendurile castigatoare"

Andrei Pandele
2011 martie 07, la ora 11:37:03
Fotografiile trebuie facute in serios si selectia lor ar trebui sa aiba putin humor. Sa poata fi observata persiflarea trendurilor.
Gelu Lupas
2011 martie 07, la ora 20:17:39
What’s wrong with global photojournalism?
Vladimir Vyatkin
http://rbth.ru/articles/2011/02/28/whats_wrong_with_global_photojournalism_12508.html
Ara G
2011 martie 08, la ora 01:07:54
Dupa unii, fotojurnalismul este "mort". Mai exista oare vreun subiect care sa inspire groaza, incertitudine, repulsie, mila, compasiune, etc.? Cu cat mijloacele de comunicare se dezvolta mai mult, cu atat imaginile devin mai banale, publicul devine mai blazat si impresia produsa de un reportaj chiar deosebit, traieste doar pana la clickul pe butonul "next".
E clar deja ce o sa fie premiat anul viitor la WPP: imagini din Egipt, Libia, Tunisia, urmatorul cutremur ori inundatie majora, imagini facute cu iPhone-ul, ori in premiera, un telefon Android, cu filtre incorporate, etc. Dar daca acum 20 de ani, imaginile astea erau unice si prezentau evenimente de care numai putina lume auzea, acum totul se desfasoara in retrospectiva. Deja stim ce vom vedea. Si asta duce la indiferenta.
Poate fotojurnalismul nu este chiar "rece", dar subiectele, chiar cele mai importante, au devenit clisee.
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » iunie 2021  (0)
   » mai 2021  (1)
   » aprilie 2021  (3)
   » martie 2021  (1)
   » februarie 2021  (1)
   » ianuarie 2021  (1)
   » toata arhiva

rss