en en | ro ro

Mai bine cunoscuta la noi in tara e teoria austriaca de compozitie, o explicatie aparent convingatoare a unor precepte, cu retete adresate celor fara nici-o pregatire.

http://www.zona-foto.com/tutoriale-fotografie/reguli-de-compozitie-in-fotografie/

Exista si alte conceptii estetice ; pe masura complexitatii, devin mai greu de urmarit.

Cele 7 notiuni traditionale japoneze in estetica, vechi de secole, ar fi un exemplu simplu, cu mare acoperire in realitate.

1. Kanso /simplitate, claritate, evitarea agomerarii.

2. Fukinsei /asimetrie, iesire din reguli, o dispozitie dinamica, cu texturi vizibile.

3. Shibui-Shibumi /simplitate directa, eleganta, necontrafacut, amarui, nu indulcit.

4. Shizen /spontan, natural, nefortat, relaxat.

5. Yugen /sugestie mai degraba decat revelatie, subtil, nu incarcat, cumva echivalent lui “Less is more”.

6. Datsuzoku /iesire din rutina (formule), deosebit, plin de libertate.

7. Seijaku /linistit, activ calm, fara zgomot, fara sa te deranjeze.

http://www.presentationzen.com/presentationzen/2009/09/exposing-ourselves-to-traditional-japanese-aesthetic-ideas-notions-that-may-seem-quite-foreign-to-most-of-us-is-a-goo.html

Remarcabil, lucrurile cu adevarat frumoase sunt aparent neterminate, ca statuile lui Michel-Angelo, simbolizand imperfectiunea ca o parte importanta a existentei.

Conceptul Wabi-sabi considera frumusetea legata de imperfectiune, incomplet finisat si existenta efemera, apreciind frumusetea simpla a lucrurilor neconventionale.

E bine de stiut, nici-un precept nu e decisiv, doar orientativ. Ajuta la selectionarea lucrarilor proprii, dar si ale altora.

Dupa cum retelele de socializare propun doar surogate in locul relatiilor reale dintre oameni, preceptele estetice te pot ajuta,ca trame de control, doar daca nu ai nici-o opinie proprie.


Publicat în 17 ianuarie 2011. 5754 vizualizari. 5 comentarii
5 comentarii la "Principii estetice diverse"

Horia Marusca
2011 ianuarie 17, la ora 12:43:32
Interesant mi se pare ca doua din cele sapte notiuni vorbesc despre incalcarea regulilor. Adica exista, totusi, niste reguli, nu?

Retin, din textul la care trimite al doilea link, partea asta: "Try looking for (or creating) beauty in balanced asymmetry. Nature itself is full of beauty and harmonious relationships that are asymmetrical yet balanced. This is a dynamic beauty that attracts and engages."

Din care inteleg ca regula ar fi 'echilibrul', La care se ajunge in mod dinamic. Si ca una din modalitatile de a ajunge la el este tocmai prin incalcarea regulilor, in sensul ca regulile prea impamantenite omoara dinamismul. Cand incalcarea regulilor se intampla la scara larga, atunci se schimba regulile. Daca toti ar ignora regula treimilor (despre care se vorbeste la primul link), atunci brusc imaginile compuse "pe treimi" ar parea proaspete.

Pana la urma putem defini viata ca o continua cautare a echilibrului. Pe care nu il gasim cu adevarat niciodata - ba ne apropiem, ba ne departam, dar il cautam mereu. Ori fotografia nu este decit o parte din viata.
Gelu Lupas
2011 ianuarie 17, la ora 12:59:46
Am vazut principiile acestea aplicate intr-un film japonez, aparent lipsit de actiune, insa foarte interesant si relaxant deopotriva.

http://www.imdb.com/title/tt0461769/

Regulile si retetele transforma fotografia in imagine de larg consum.
Andrei Pandele
2011 ianuarie 18, la ora 10:17:30
@HM : Nu e bine sa extrapolati in zone necunoscute. Din ce cunosc, nu va pot da dreptate. Exista posibilitati complexe de a proba eficacitatea acestor precepte.
Cele zise clasice au sub 25%. Cele japoneze au peste 50%.
Exista precepte de fiziologia privirii cu eficacitate de 89%. Parca nu ar fi la fel, nu ?
Nu am folosit in text: "respectati reguli". Regulile sunt bune pentru mancarea de cantina.
Horia Marusca
2011 ianuarie 18, la ora 12:00:20
@AP: Mi-ati dat un raspuns din care am ramas mai mult cu semne de intrebare.

N-as spune "extrapola", as spune "explora". Si cred ca e bine sa umbli in zone necunoscute, nu asta inseamna sa iesi din reguli?

Poate nu am fost suficient de clar. Sustineti iesitul din tipare, pe buna dreptate. Am completat, zicand ca iesitul din tipare va duce la alte tipare. Din care ne vom stradui sa iesim, si tot asa. Ca dinamica asta nu e specifica fotografiei, ci o caracteristica generala a vietii - aici e "extrapolarea" mea. Dati-mi argumente ca ma insel.

Am mai remarcat ca oferiti precepte care stipuleaza... incalcarea preceptelor. Eu vad aici o problema de logica.

Incremenirea in pozitia anti-tipare mi se pare la fel de non productiva ca si incremenirea in ele. Preiau formularea, ca mi-a placut : "People who follow all the rules all the time produce boring photos. People who never follow the rules produce annoying photos." Intre annoying si boring ce preferati? Probabil, boring. Care, prin uzura, se transforma in boring. Si tot asa.
Vlad Soare
2011 ianuarie 21, la ora 09:49:08
"People who follow all the rules all the time produce boring photos. People who never follow the rules produce annoying photos." Intre annoying si boring ce preferati?"

Nici una, nici alta. :-)
Dacă le urmezi īntotdeauna, devii "boring". Dacă nu le respecţi niciodată şi nici măcar nu-ţi pasă de ele, atunci devii "annoying". Sīnt de acord.
Ideal este să cunoşti regulile şi să ştii exact cīnd să le īncalci, şi de ce, şi ce anume cīştigi īncălcīndu-le īntr-o anumită situaţie particulară. Să faci totul cu discernămīnt. Iar discernămīntul nu poate veni decīt după ce cunoşti foarte bine regulile şi ştii exact ce se īntīmplă cīnd nu respecţi una sau alta.
Diferenţa dintre unul care īncalcă regulile pentru că nu le cunoaşte sau nu-i pasă de ele şi unul care le īncalcă īn deplină cunoştinţă de cauză se vede īn poză. Un ochi format o vede imediat.
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » iunie 2021  (0)
   » mai 2021  (1)
   » aprilie 2021  (3)
   » martie 2021  (1)
   » februarie 2021  (1)
   » ianuarie 2021  (1)
   » toata arhiva

rss