Foto-aparatele digitale tot niste scule sunt, scumpe, perisabile si capricioase. Am schimbat D200 la 6 ani. Iar 2 prieteni ma intrebau de ce sa il dau cadou ? As putea vinde « batranul » Dslr digital, considerat expirat moral dupa 6 ani. Piata locala ofera putin peste 1000 Ron. Desi este depasit real doar de aparate costand >1000 Euro.
Mentalitatile tinerilor din masa fotografilor sunt din economia de consum. Le trebuie ultimul model. Numai cu ala poti face poze tari. Este o presupunere cam infantila. Urmariti economii la achizitie ? De ce sa platesc in plus ? Iau o jucarie fragila. Poate nu o lovesc. Poate ca nu ma ploua cu ea ? Intrebarile sunt gresit puse. Nu se pune problema asa. In cativa ani sigur iti lovesti scula – si te va si ploua cu ea. Intrebarea corecta nu este daca, ci: Cand se va intampla asta ?
De buna seama, daca o folosesti. Daca nu o folosesti, ai aruncat banii inutil.
Nu credeti tot ce apare pe net. 95% review-uri sunt scrise de ingineri, fara conexiuni cu fotografia. Se vehiculeaza cifre fara relevanta. Daca ti-ai pus aparatul pe trepied si ai fotografiat mire in studio, diferenta intre X si Y este 3,24%. Oare ?
1. Cine dintre dvs. a fotografiat vre-odata mire in studio ? Nimeni…
Majoritatea oamenilor fotografiaza ce ii intereseaza pe ei, avand aparatul in mana.
2. Ce inseamna 3,24% ? Nimic.
Majoritatea oamenilor cu ochi neantrenati nici nu vad diferente sub 15%. Si asa erorile tehnice de masurare sunt mai mari decat 10%. Si atunci ?
Modelul aparatului, sau obiectivul, nici nu ar conta, atata timp cat acesta iti permite si te ajuta sa faci felul de fotografie dorit. Da, exista si modele care uneori te impiedica…
Poti face fotografii exceptionale cu obiective mediocre. Oricine poate face poze stupide cu cel mai bun obiectiv din lume. Intre aparate de 12 si 10 Mpx, diferenta de rezolutie sub 10% nu se vede.
Importante sunt calitatea vizarii, calitatea punerii la punct, siguranta. Pozele neclare pot avea mai putin decat 5% din informatia uneia clare. Asta se vede de departe.
Si nu este suficient ca imaginile sa fie bune tehnic.
Fotografiile bune ar trebui sa fie elocvente, simple, interesante si proaspete.
Daca nu ai nici-o emotie atunci cand le privesti, tot niste poze de umplutura au ramas.