en en | ro ro

Promovand structuri inovatoare, laureatul Pritzker 2014, Shigeru Ban este al 7-lea japonez premiat dintre cei 38 arhitecti laureati. Este cunoscut pentru proiecte detailate de constructii ieftine, usoare, din tuburi de carton, folosite pentru adapostirea sinistratilor. Dupa cutremure, materialele de constructie nu sunt disponibile in stoc suficient. Tuburile de carton au fost uneori obtinute gratuit. Surprinzator, tuburile din carton impregnate ard foarte greu sau deloc.

« Cand termini o rola, fie ea de calc sau de hartie de fax, ramane un tub rigid din carton, spune el. Sunt atat de rezistente si arata bine. Imi plac si le pastram. Am vizitat fabrici unde se produc si m-am convins ca le pot face la orice lungime si orice diametru. »

Sunt foarte competitive pentru constructii temporare, fie ele umile sau de prestigiu.

http://www.shigerubanarchitects.com/works/2004_paper-temporary-studio-paris/index.html

Din 1994 s-a facut cunoscut cu constructii provizorii din carton si hartie, usor de montat, pentru refugiati in Rwanda, sinistrati dupa cutremur la Kobe sau Haiti. Dupa cutremurul din Noua Zeelanda, a ridicat o catedrala minunata, din tuburi de carton, la Christchurch.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cardboard_Cathedral

Are cladiri de prestigiu : locuinte, cluburi, edificii de cult si muzee cu structuri deosebite.

Centrul Pompidou din Metz a fost dat in folosinta in 2013.


Publicat în 05 aprilie 2014. 9362 vizualizari. 37 comentarii