en en | ro ro

Dl.Geoffrey Crawley, expert in tehnica fotografica, s-a stins de curand.

Pianist dotat, a parasit cariera de muzician. Tatal amator fotograf l-a initiat in laborator. Pasionat de stiinta si cercetare a lucrat 40 ani la British Journal of Photography, 21 ani ca redactor sef. Testele fotografice facute si publicate de el erau inegalabile.

Cine nu le-a citit niciodata ar trebui sa se abtina sa comenteze teste tehnice. Nu are un termen de comparatie serios. Indiferent de ce testa, filme, revelatori, aparate sau obiective, creativitatea era importanta. Testele sale erau diferite de cele actuale.

Dansul cumpara produsul si il testa 4-6 luni, in conditii apropiate de situatii limita. Iar atunci cand publica textul extins, era ca un verdict ultra-convingator. Cititorii ii scriau uneori ce ii interesa, sau cum ar dori sa foloseasca acel produs.

CG a avut un renume mondial prin eruditia, profesionalismul si sarmul personal. Nu se folosea de cifre in prezentarea testului. Cifrele sunt relative, au erori inerente, iar produsele de serie nu sunt identice. Exista diferente mari intre citiri pe instrumente si o informatie semnificativa pentru practica fotografica, sustinea el.

Iar practica i-a dat dreptate. Manuale la modele Canon si Nikon se scriu si acum dupa schema propusa de dansul. Testele lui au ramas model si inspiratie pentru rapoarte tehnice din industria fotografica. Si nu se cunosc altele mai elocvent scrise.

http://www.bjp-online.com/british-journal-of-photography/news/1863815/bjp-editor-photographic-inventor-author-uncovered-worlds-running-photographic-hoax-died

Nici-odata Geoffrey Crawley nu prezenta primul un test. Dar publicarea testului in British Journal of Photography nu mai avea replici. A fost singurul editor care a prevazut suprematia digitalului, inca din anul 1988. Interesant, nu se cunoaste vre-un caz in care sa se fi inselat. Nu ca ar fi fost infailibil, avea rabdarea sa se convinga de calitatile reale sau neajunsurile produsului respectiv.


Publicat în 21 ianuarie 2011. 5980 vizualizari. 0 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » aprilie 2024  (0)
   » martie 2024  (0)
   » februarie 2024  (0)
   » ianuarie 2024  (0)
   » decembrie 2023  (0)
   » noiembrie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss