en en | ro ro

Proaspatul imbogatit isi etaleaza posesiunile : masina noua cat de mare, casa mare, doar nevasta noua, cat mai subtire. In alte tari, copiii din familii cu bani se comporta « Bon chic, bon genre ». Evita sa iasa in evidenta, poarta lucruri discrete de calitate buna.

Multe reclame pedaleaza pe formule « light » : Pepsi, Cola sau margarina. Desi untul bio este mai sanatos decat margarina light. Si apa decat bauturile contrafacute. Dar formula light are avantaje. In capitala, cu drumuri ce par proaspat bombardate, prefer o masinuta maniabila, usor de condus si parcat legal, nu pe rondurile de flori. In filme, vedem « killeri » cu mitraliere de calibru, desi armele discrete sunt mult mai folosite.

Si in fotografie exista variante diverse. Anul trecut m-am upgradat cu un Dslr foarte performant. Cand totul este favorabil, rezultatele sunt aproape fara concurenta.

Dar apar multe imponderabile. Calitatea perfecta se obtine pe trepied sau cu timpi rapizi, la sensibilitate Iso mica-medie, cand latitudinea de expunere e formidabila si cu obiective exceptionale si luminoase. Dar asa ceva nu vrei sa tarai dupa tine la drum.

Nici in vacante prin tara, dara-mi-te in tari straine. Decat sa car obiective grele, prefer un mirror-less performant. Carand 1/5 greutate obtii peste 80% din calitate, in situatii normale. Cate poze marim peste A3? Scapam de stocare excesiva si de procesare complicata.

Sunt din ce in ce mai multumit de Light-Room. Ii sunt recunoscator lui Cosmin B. El mi-a atras atentia asupra programului. Si m-a invatat sa fac cataloagele din arhiva existenta. Nu spun ca este superior posibilitatilor din Photoshop. Poate nu este. Dar are multe avantaje.

Pastrez peste 10 mii fisiere raw anual. LightRoom este mai rapid si intuitiv. Gestioneaza posibilitati de cautare potrivite. Am regasit intr-o luna imagini de care uitasem. Este relativ ieftin si actualizat des. Din el poti salva orice fisier partial tratat, ca tiff. Il poti procesa cu Photoshop mai vechi, fara probleme. Procesarile batch in L-R sunt superioare celor in PhS. Folosesc mai putine resurse si sunt mai rapide. Uneori de zeci de ori - si la zeci de mii de imagini, conteaza!

Mai bine iesi si faci alte fotografii mai bune decat sa iti pierzi vremea incercand sa « valorifici » unele mediocre.


Publicat în 08 martie 2013. 5995 vizualizari. 5 comentarii
5 comentarii la "Avantaje ale sistemelor light"

Marius Georgescu
2013 martie 10, la ora 16:05:17
Va dau dreptate 100% cu mirrorless-urile,precum si cu LIGHTROOM-ul.Pot atunci sa va intreb-deloc ironic-de ce v-ati luat DSLR scump,stiind toate astea?
A. Pandele
2013 martie 10, la ora 16:14:41
Pentru ca, daca totul este facut bine – dar numai asa, ofera o calitate exceptionala.
Si pentru ca mai am in plan expozitii. Si am vazut impactul unei mariri perfecte de 3x2m.
Marius Georgescu
2013 martie 11, la ora 07:05:23
Sinteti sigur ca impactul vizual al unei mariri "perfecte" de 3x2m are vreo legatura cu valoarea estetica intrinseca si documentara a pozelor?! Am vazut banalitati pretentioase exhibate la dimensiuni gigantice si...degeaba.
Axe
2013 martie 11, la ora 16:08:40
Se intampla ca traiesc intr-un mare oras de peste garla. Aici exista cate un Henri-Cartier Bresson la fiecare colt de strada. Ii vad dimineata, cand ma duc la serviciu, ii vad seara, cand ma intorc. Daca ploua, colinda statiile de metrou din zona. In general dispar toamna si reapar primavara. Vara este sezonul de varf; e mai simplu, se amesteca printre turisti. Cam fiecare au teritoriile lor. Sau poate traseul lor, pentru ca ii vad de fiecare data la aceeasi ora cam in acelasi loc. Cum ii recunosc? Dupa comportament, evident, dar si dupa camera. Toti au mirrorless-uri pe care le poarta discret intr-o mana, palmate pe langa picior, cam cum incercau betivii in epoca de aur sa introduca alcool pe langa paznicul de la poarta intreprinderii. Cand i-ai vazut, e deja prea tarziu, sunt deja trozniti. In cazul fotografilor, ti-au facut deja poza.

Cele mai multe camere pe care le vezi pe strada (daca nu tii cont de telefoane) sunt DSLR-uri entry-level cu lentile de kit. Astia sunt in mare majoritate turisti. E logic, de ce ar platii un non-hobbyst mai multi bani pe un mirrorless care face poze inferioare unui DSLR mai ieftin?

Ocazional (dar nu rarisim), mai vezi cate un tanar vanator cu DSLR si o lentila lunga, iesit la o sedinta de street-photo. Imi amintesc si acum unul cu o camera mare atarnata la gat cu o lentila cu parasolar si sapca cu cozoroc. Avea si un flash montat (era o dupa-amiaza superba de vara - probabil pentru “fill”), cu capul inclinat la 45 de grade si cu un diffuser Stofen omni-bounce. Pe umar avea o geanta paralelipipedica cu diagonala cam de 75 de cm pe care scria Canon, probabil cu obiective de schimb, baterii si inca un flash, daca se strica primul. Statea in mijlocul trotuarului si zambea in stanga si in dreapta si din cand in cand fotografia cate un acoperis. I-am facut o poza cu GF-1-ul, in timp ce isi analiza histogramele.

Am remarcat ca pe strada, in general, marimea camerei (cu tot cu lentila montata) e invers proportionala cu varsta fotografului. Valabil si pentru geanta. In general, cred ca poti sa apreciezi cat de avansat e un fotograf doar evaluindu-i echipamentul. Evident, e vorba de cei sub nivelul tau. Cei mai avansati sunt mai greu da evaluat pentru ca foarte probabil nici nu ii vezi.

Personal, sunt la limita intre doua varste, asa ca folosesc ambele dimensiuni. Cred ca important este sa stii sa te adaptezi situatiei. Ca prima intentie, nu faci fotografii de sport si de copii alergand in jurul tau cu un mirrorless si nici street-photogrtaphy cu D800. Dar, bineinteles, poti sa faci cum iti place, daca stii de ce. Sau ca sa stii de ce.

Cat despre dl. Pandele – cred ca deja a dovedit ca stie sa faca poze cu orice camera, asa ca de ce sa nu se delecteze si cu un D800? Chiar daca are pe lista si un mirrorless.
Mihai Apostol
2013 martie 11, la ora 23:05:34
Spuneti-mi si mie va rog in doua vorbe principiile dupa care faceti cataloagele Lightroom din arhiva de imagini. Adica ce v-a aratat practic domnul Cosmin Bumbutz? Care ar fi ideile esentiale?Cred ca un post in care sa le enumerati pe scurt ar fi util pentru cei care va citesc. Va multumesc.
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » martie 2024  (0)
   » februarie 2024  (0)
   » ianuarie 2024  (0)
   » decembrie 2023  (0)
   » noiembrie 2023  (0)
   » octombrie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss