en en | ro ro

Eram invitat in 28 nov. la o lansare de carte. « Bucataria Hoinara » a d-lui R.Voiculescu parea foarte tentanta. Doream sa particip, dar nu am ajuns. Sotia mea a facut un atac de panica chiar inainte de eveniment. Convalescent, dupa operatie, nu m-am putut duce singur. Pacat. Fotografiile expuse, facute in lumini diverse, pareau promitatoare.

Am vazut volumul. Mi se pare diferit in bine, fata de cele anterioare.

http://www.facebook.com/media/set/?set=pu.148010325246291&type=1

In decembrie am primit « Precum in Cer, Asa si pre Pamant /calatorie foto prin lumea ortodoxa romaneasca » a Cristinei Nichitus.

Cartea abordeaza un subiect dificil tratat de un autor interesat. Dar in imagini insuficient de elocvente, cel mult ilustrative, pentru un fotograf Mediafax...

Editura Compania a scos carti mai bune. Si titlul bate usor catre impietate.

« D-ale Carnavalului Venetian », a domnului Helmut Ignat, aparuta « semi-clandestin », a fost multiplicata la format A3 cu aplicatia Photobooks Konica-Minolta. Nivelul fotografiilor este mult peste volumul precedent. Inclusiv calitatea reproducerilor pe echipamente K-Minolta e net mai buna decat tiparul de la Print Multicolor Iasi.

O carte cu totul deosebita e « Ochiul Fotografului /compozitie si design », a lui Michael Freeman, editura Litera. Desi se cheama Compozitie si Design - si autorul stie bine ce vinde cartea, intelegi printre randuri ca el nu crede nici-o iota din retete.

In prima parte, sustine « legile » compozitiei cu argumente « ferme »: « miscarea ondulatorie din prim plan, creeaza un vector care anima imaginea »... (pag.31)

Pentru ca in partea doua sa revina spunand ca aceste retete ridica foarte putin nivelul, cam de la nul la nesatisfacator. Un fotograf adevarat, care stie sa-si sustina ideile si vanzarea cartilor proprii. Mi se pare cea mai buna carte cu referire la nebuloasa compozitiei.

Unde poti citi si pasaje interesante referindu-se la procesul fotografiei, cu explorarea subiectului si anticipatia actiunii, prin interes si cunoastere. Altfel cartea nu este chiar gratis la 80 Ron.

Ne revedem in lumea noastra mica, de pe planeta albastra :

Sigur veti aprecia unele clisee adunate de fotograful Timothy Allen

http://www.bbc.co.uk/news/world-12618167


Publicat în 14 ianuarie 2012. 5967 vizualizari. 3 comentarii
3 comentarii la "Despre carti diferite"

Gelu Lupas
2012 ianuarie 15, la ora 12:22:01
În fotografiile lui R. Voiculescu eu văd mai mult cadre aglomerate cu mâncare aranjată frumos. Mi se pare cam improbabil să găteşti aşa cum gătesc oamenii din imaginile acelea. Respectiv cu spaţiul de gătit foarte aglomerat şi cu sticle de vin sau pahare cu picior pe acelaşi suport şubred pe care găteşti (lăzi în echilibru instabil). Văd tradiţie amestecată cu consumism (găina cu roşiile de supermarket, ghimbir, orez cu legume congelate din supremerket) şi încărcătură cu specific naţional (cât de mult, cât de bogat, cât de aglomerat). Dacă obişnuieşti să găteşti, imaginile zbiară de la distanţă a falsitate.

Ochiul fotografului am văzut-o şi eu, dar era înfoliată şi nu m-am putut uita prin ea.
Andrei Pandele
2012 ianuarie 15, la ora 16:25:14
Da d–le Lupas,
Marturisesc ca mai obisnuiesc sa gatesc. Ma pricep « putin » si la fotografie.
Desigur, in fotografiile d–lui Voiculescu vedeti cadre cu mâncare aranjată frumos. Este un excelent fotograf de studio si stie sa puna luminile. « Bucataria Hoinara » se refera la gatitul unor bucate traditionale, in bucatarii de tara, prezentate modern si apetisant.
Am mai mare intelegere pentru ele. Imi arata ceva interesant, diferit prezentat.
Le prefer de departe pe acestea, mai in spiritul genului dumisale de lucru, fata de alte fotografii documentare ale dansului, nu prea reusite, desi cu subiecte interesante.
lucian
2012 februarie 08, la ora 22:30:58
s-a ieftinit cartea lui freeman

http://www.litera.ro/cadouri-pentru-prieteni-207/ochiul-fotografului-1329
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » decembrie 2023  (0)
   » noiembrie 2023  (0)
   » octombrie 2023  (0)
   » septembrie 2023  (0)
   » august 2023  (0)
   » iulie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss