en en | ro ro

Multi folosesc aparatul fotografic in Program. Asa este mai comod.

Daca lumina este constanta si contrastele mari, rezultate mai precise vor fi cu setare Manual.

Cat de comod si cat de precis ? Nu-l puneti pe manual in situatii in care lumina se schimba repede si substantial. Selectati prioritate de diafragma /Aperture sau de viteza /Speed.

Asa stim macar cum iese imaginea. Dar luati in consideratie si setarea M de cate ori subiectul principal este net diferit de fundal.

Ca setarea Auto-WB duce la excese e usor de constatat in apus de soare. Fisere Raw permit corectia temperaturii de culoare. Dar dominantele in culoarea subiectului, supra-corectate de sistem, duc la clisee aproape irecuperabile. Setarea in grade Kelvin este mai precisa.

In situatii cu mai multe surse de lumina divers colorate si masura WB e neinspirata. Daca se schimba unghiul de privire, rezultatele pot fi automat gresite.

Priviti acest set de imagini.

http://www.theatlantic.com/infocus/2012/01/the-2012-australian-open/100232/

Daca ar fi fost facute direct in Program, spre 90% dintre ele ar fi fost ratate.

Sistemul de masura face media expunerii la zonele din cadru. Pentru cadrele omogen luminate rezultatele sunt foarte bune. Dar in situatii contraste, nu se descurca bine. Noaptea, cand "Prajeste" partile luminate pentru a le deschide pe cele intunecate, evitati expuneri "To the Right".


Publicat în 29 ianuarie 2012. 6045 vizualizari. 2 comentarii
2 comentarii la "Mai comod sau mai precis"

Gelu Lupas
2012 februarie 01, la ora 22:46:21
Depinde ce aparat. Compactul il tin des in modul P, dupa ce i-am reglat niste limite pentru ISO, timpul de expunere, etc. Merge ok. Inainte sa fac asta prefera diafragma inchisa in detrimentul timpului de expunere. Daca apare o situatie dificila folosesc compensarea de expunere. Modul M e cam dificil de folosit la compact, neergonomic.

DSLR-ul nu-l folosesc niciodata pe P. Cam tot timpul e in modul A. Asa m-am obisnuit de la aparatele pe film, semiautomate in prioritate de diafragma. Cand dau de probleme, il comut in modul M. E mult mai comod decat sa folsoesc compensarea de expunere.

Masurarea ponderata (matrix) mi-a facut intotdeauna probleme pe D80. Supraexpune aproape invariabil in special scenele omogen iluminate. Insa functioneaza ok la scene cu contrast diferit (3-4 EV) pe zone relativ apropiate ca si suprafata, gen strada partial in umbra. Daca ai insa contraste punctiforme da gres. De obicei aparatul e pe masurare ponderat-centrala. Mi se pare mult mai previzibila si mai usor de corectat.

De acord cu Australian Open. Fotografii frumoase.
Andrei Pandele
2012 februarie 02, la ora 09:01:36
Aparent pare usor de nimerit tinta cu o arma automata. Dar cine a facut tir stie ca un tragator bun ocheste mult mai precis cu o arma mai simpla.
Sistemele automate, deseori foarte comode, apreciaza /ghicesc o reglare normata, in conditii normale. Dar in conditii anormale, dispozitivul automat poate gresi sistematic.
Ideea principala este ca in aceste situatii decizia trebuie sa o ia fotograful.
Nu poti avea incredere fara limita in sistemele automate.
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   decembrie 2023  (0)
   noiembrie 2023  (0)
   octombrie 2023  (0)
   septembrie 2023  (0)
   august 2023  (0)
   iulie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss