Majoritatea considera ca mai multe produse inseamna optiuni mai bune si satisfactii mai mari. Dar optiuni excesive cu criterii necontrolabile ne pun in mare incurcatura.
Alegerile folosind date complicate te obosesc. Te streseaza si te dezamagesc.
In “Paradoxul Alegerii”, B.Schwartz explica simpatic de ce “Prea mult ofera mai putin”.
http://www.ted.com/talks/barry_schwartz_on_the_paradox_of_choice.html
Sa faci chiar tu alegeri cu excesiv de multe date, fara cunostinte de specialitate care iti permit sa alegi argumente personale, care chiar conteaza, nu iti dau mari sanse. Esti manipulat sa alegi ce au ales ceilalti sa iti indice. Schwartz propune o limitare deliberata ale criteriilor, optiunile rezultante fiind chiar multumitoare. Puteti descarca si cartea de aici :
http://kickass.to/the-paradox-of-choice-barry-schwartz-qwerty80-t6882386.html
Nick Bilton a constatat ca are un control mai bun /mai exact cu obiective manuale Leica. Pentru marea majoritate, Leica -prea scump- NU este deloc aparatul potrivit.
Pentru pasionatii de fotografie care isi permit, fotografiile facute cu Leica pot fi splendide.
Bilton isi pune intrebarea legitima daca prea multe butoane si optiuni te ajuta sau te incurca. In orice caz o multitudine de optiuni te intarzie in orice situatie.
Nu cumva mormanele de poze proaste sunt o consecinta a acestor alegeri complicate ? Care ii deruteaza pe incepatori.
Suporterii altor echipe, Steaua sau Dinamo, nu pot avea pareri total convergente. Nici cei care cumpara Canon sau Nikon, Olympus sau Sony nu accepta pareri bune despre produsele altora. Isi simt atacata optiunea. Si sunt dispusi sa o sustina chiar daca realitatea nu le da dreptate.