en en | ro ro

Am inceput bine saptamana. Am primit “Varza fotografica”, cartea lu’ conu’ Voicu. Joi eram impreuna cu dl.DM de la Bucurestiul meu Drag, la d-na Spitzer. Am revazut-o pe doamna Clara, cu gandire verde la 94 ani si sclipiri in ochi la subiecte interesante.

Dansa remarca ce diferit se percep oamenii dupa 30 de ani. Cat de apreciat este dl.E.Iarovici, desi compila atunci carti, pe subiecte care-i erau in buna parte necunoscute. I-a ramas meritul de fi facut cunoscute publicului larg parte din cartile la care dansul avea acces privilegiat.

Si cat de uitati sunt acei care nu au lasat carti, sa ne aduca aminte de ei.

Reprezentant al acţiunii bisericii în slujba oamenilor, Sf.Vasile cel Mare a trait in secolul 4. Alaturi de Sf.Ioan Gură de Aur, cu râvna apostolica prin cuvânt - si Sf.Grigorie Teologul, simbol al ştiinţei teologice, cei 3 sunt Sfintii 3 Ierarhi. Arhiepiscop al Cezareei Capadociei, a ctitorit multe zeci de biserici, spitale, azile. Nici-una nu a ramas. Doar scrierile i-au fost pastrate.

Conducatori ai lumii au sperat sa construiasca “baraje” in calea timpului, sa le pastreze vie memoria. Si cele mai solide cladiri trec in ruina odata cu trecerea secolelor. Hartia poate fi reprodusa. Shakespeare e mai prezent in gandul contemporanilor nostri decat toti regii din vremea lui. Devorand la “foile de varza” am reintalnit aceasta idee.

Ce s-a ales din opera inaintasilor nostri ? A.Mihailopol, Ed.Hoffer sau A.Rosenthal nu au lasat carti notabile. E drept, in acele vremi, reproducerea la tipar era de calitate intre sub-indoielnica si mizerabila. Dar fotografii de prima marime au si amanat prea mult, in speranta ca vor face lucrari mai bune care le vor aduce respectul generatiilor viitoare. Sunt perceputi inca ca niste legende, fara o opera larg cunoscuta. Dar pentru cata vreme ?

Dupa 1990, lucrurile s-au schimbat. Tehnologii noi au adus mari progrese; costurile au crescut desi veniturile au scazut. Scazand tirajul, costul pe exemplar a crescut mai mult. A venit criza. Cum stau fotografii romani in domeniul editorial ?

Plutonul e condus cu autoritate de Fl.Andreescu, fotograf si editor, cu zeci de carti. Dl. V.Bojan, cu o editura mica, are colectia diafragma 9. Vechii mei prieteni, N.Hanu si D.Dinescu au scos si ei carti care arata bine. C.Bumbutz, in afara de Punctum si carti alaturi de grupul “7 Zile”, a publicat “Tranzit” si “Cuba continua”.

Nu trebuie sa te apuci de carti groase, cu teme pompoase.

Exista carti de foarte mare succes avand sub 80 imagini. Dar iti trebuie imaginatie si umor sanatos. “Americanii” lui Robert Frank /1958, sau mai subtire – “Cowboy Kate” a lui Sam Haskins, fotograf si grafician, din 1964. Puteti sa va faceti o idee de aici:

http://www.haskins.com/CbyKate/Kate_p02.html

Sunt fotografi cu nume care au evitat un asemenea proiect, usor de judecat. Ar face bine sa se hotarasca pana nu e prea tarziu, cat mai pot sa afirme ceva demn de a fi colectionat. 


Publicat în 21 noiembrie 2012. 6646 vizualizari. 0 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » noiembrie 2024  (0)
   » octombrie 2024  (0)
   » septembrie 2024  (0)
   » august 2024  (0)
   » iulie 2024  (0)
   » iunie 2024  (0)
   » toata arhiva

rss