en en | ro ro

Principiile de baza marxist leniniste : electrificarea, puterea sovietelor, colectivizarea fortata, distrugerea elitelor si a culturii aveau efecte clare. Falimentul sistemului comunist era previzibil din anii 1975. Nomenklatura avea nevoie de privilegii si acestea se puteau obtine doar pe valuta.

In urma politicii Geniale a Geniului din Carpati si a echipei sale de aplaudaci, Romania a intrat in incetare de plati, termenul tehnic bancar care indica intrarea in faliment a unei tari, din anii 1980.
http://www.sfin.ro/articol_10097/sfidarea_pietei_am_platit_o_scump__.html
Articolul scris de Directorul Bancii Nationale se refera si la ineptiile facute in continuare de acestia.

Un banc intreba ce diferenta este intre un dolar america si o rubla sovietica : Cat sa fie ? Un Dolar ! Cum banii locali aveau zero valoare, societatea falimentar-comunista trecuse pana si ciubucul in troc. La munte, padurari cereau kilograme de fructe de padure, in schimbul aprobarii taierii lemnelor de foc pentru la iarna.

Dupa 1981, produsele industriei nu mai aveau cautare la export vest. Pentru valuta, se livra mai mult mancare, care bineinteles, disparea din comertul intern. Aceasta optiune Luminoasa a Partidului trebuia fundamentata si sustinuta. Doctorul Mengele in varianta locala, raspundea la numele de tovarasu Mincu, ministru si sub FSN. Evident, alimentatia Rationala presupunea ratii, mici sau absente : 1kg zahar si 2 oua pe luna. Nu pe pamant.

Au aparut ca inlocuitori Reputatele Bunatati comuniste : salam cu soia, branza cu aracet, rahat violet si alte produse chimice, colorate sintetic, parfumate artificial. Va amintiti deliciul pufuletilor si importuri de completare : castraveti bulgaresti si fulgi din creveti vietnamezi.

Animalele domestice, salbatice, simpatice sau daunatoare, erau livrate toate la export : Mieii si berbecutzii se indreptau spre tari musulmane, carnea de porc si de pui spre Europa, broastele si racii spre Franta, melcii si carnea de cal plecau spre Italia. Iar spre cine platea cel mai bine plecau ursul, caprioara si chiar capra neagra.

capra%20neagra%20cabana.jpg

Chiar asa, falimentul omniprezent era chituit cu afaceri epocale. Republica Socialista Romania vindea contra-cost si cetateni ai tarii, de origine evrei in Israel, sau sasi spre Germania. Colegi de liceu au ajuns in Israel. Iar colegi din facultate au plecat, cu vizibile regrete, spre Germania : Christian Ehrlich si Roth Karlheintz Peter.

Nationalismul, care inlocuia filozofia pro-sovietica, cerea si epurare etnica ?
Se trezise tara plina de Rumani get-beget, unul mai xenofob decat altul ?
Rusinos, pe un inginer se lua mai putin decat pe o capra neagra. Altfel, trocul era in floare.
Si datorii la ruleta erau platite cu armasarii arabi, de la herghelia Mangalia, trimesi ramburs in viu, ca decont.

armasar%20de%20expediat.jpg

Publicat în 26 septembrie 2007. 5481 vizualizari. 0 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » aprilie 2024  (0)
   » martie 2024  (0)
   » februarie 2024  (0)
   » ianuarie 2024  (0)
   » decembrie 2023  (0)
   » noiembrie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss