en en | ro ro

Oameni diferiti, prin formatie si cultura, isi pot imbogati experienta cunoscand alti oameni. Ce e interesant pentru unii nu ii atrage pe altii. La Caen, au apreciat gastronomia romana mai mult ca dansurile populare.
Ucrainienii au o vorba : tot Porcul e cea mai Buna Pasare. In schimb in Japonia, dar si in Olanda, pestele crud este o delicatesa. Am probat. E bun si sanatos. Dar nu toti trebuie sa mancam doar peste crud.
Dupa 50 de ani de viata schimonosita, sub comunism, multe lucruri au ramas cu susul in jos. Priviti un jurnal de sport occidental. Incepe cu formula 1 si tenis, cu inot, sau rugby. Are si badminton si bascket, dar si fotbal. Cele romanesti au doar fotbal. Iar sportul e pe planul 3 : Scrie ce masina puternica si-a tras Ixulescu. Ce a mai zis Jiji despre Rapid, sau Taher despre Dinamo. Si cu ce fufa a venit el la meci. Si alte date foarte sportive.
Fotbalul este unul dintre cele mai primitive sporturi. Piciorul neindemnatec trebuie exersat ani de zile. Dar este simplu de inteles. Si simplu de vorbit in chestiune. Cronicari de mana a 6-a au scris ani de zile la Sportul Popular, singura publicatie de sport pe acea vreme. Si la TV, manifestarile sportive erau axate pe fotbal. Iar la JO, pe sporturile care aduceau medalii.
A fost indusa ideea ca fotbalul este sportul rege. Nu la toti este la fel. In toate tarile britanice rugby este mult deasupra. In tarile scandinave cel mai prizat e handbalul, ca sumo in Japonia sau ping-pong in China.

Jocurile olimpice la Beijing au aratat puterea de propaganda a sportului de performanta. Chinezii nu au precupetit eforturi sa isi umple desagii cu medalii. Iar Romania a dovedit ca recolta va fi din ce in ce mai mica, daca nu semeni nimic. Imaginea unei tari e mai simplu de ridicat prin sport. Onor dl.Tariceanu nu s-a prins inca, desi nu rateaza nici-o ocazie sa apara pe sticla, alaturi de suporteri. Si dl.Basescu face asta, insa nu el dirijeaza banii.

Sistemul de educatie bolnav genereaza chiulangii in toate domeniile, de la sport la politic. Campionatul european de fotbal ne-a dovedit ca cine nu risca nu castiga. Antrenori cu frica, fara imaginatie, duc echipele la dezastru. Americanii au jucat finala JO la volei si la fete si la baieti. La fete, antrenoarea s-a panicat.
Meciul a fost pierdut. La baieti, antrenorul le-a spus simplu :
Just Have Fun, Guys ! Si baietii au castigat fara drept de apel.

In handbal in 7, primele campionate mondiale le-au castigat romanii. I.K.Ghermanescu, rector al IEFS, era antrenorul nationalei. Neamtul cerea conditie fizica perfecta, metoda, tenacitate, eficienta si creativitate. Nici-o echipa nu le putea rezista, pe atunci. Apoi au aparut sovietici cu multi jucatori de 2,05 si coreeni cu joc in mare viteza.

De cativa ani, Franta are jucatori foarte speciali si antrenori care pun accent pe creativitate. La JO, au reusit sa disloce toate apararile prin efectul surprizei. Cine i-a vazut jucand, cu pasele din zbor, a inteles. Creativitatea va depasi forta muschilor si rezistenta. Invinge, creand efecte de surpriza si nesiguranta. Adversarii nu mai stiu la ce sa se astepte.

Un prieten, fotograf de succes, se mira ca toti incepatorii adera mai intai la genul peisaj. Da, avem o tara frumoasa, desi pare din ce in ce mai neingrijita.
Pozele cu peisaje sunt cele mai tributare laturii tehnice.
Daca locuiesti la oras, e practic imposibil sa fi acolo in momentele favorabile. Iar fotografiile care raman sunt acele legate de timp, nu de nori si de copaci.

Sa recapitulam : Diversitate in abordarea subiectelor care te intereseaza.
Dar mai ales tenacitate si creativitate.

Publicat în 26 august 2008. 5039 vizualizari. 0 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » martie 2024  (0)
   » februarie 2024  (0)
   » ianuarie 2024  (0)
   » decembrie 2023  (0)
   » noiembrie 2023  (0)
   » octombrie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss