Si trebuie sa iesim din ea. Chiar asa. Romanii, multi dintre ei, au fost educati intr-o societate falsa, cu valori inversate. Erau antrenati sa-i asculte orbeste pe incapabilii la putere. Unii se adaptasera prea bine si au mari dificultati intr-o viata normala. Sunt debusolati. Multi nu au iesit din labirint. Poate doar din punct de vedere economic.
Copiii vor masina din liceu si semne de celebritate. Fetele viseaza sa devina Vedete Playboy. Idealul lor ar fi sa se dezbrace pe bani. Desi asta nu este stimabil, in multe tari ale lumii. Idealul general pare a fi : sa ai Multi Bani, sa moara ceilalti de necaz. Daca asta te poate face fericit ? Asta au auzit, asta li s-a spus si asta vor. Multi urmaresc doar avantaje imediate.
Principala problema a Romaniei acum e absenta vre-unei viziuni comune asupra binelui public. Drumul spre viziune comuna trece prin asumarea onorabila, a trecutului, cu parti convenabile, dar si stingheritoare, sau chiar detestabile. Psihologi analizeaza rezultatele de la Mari Romani, citind printre randuri. Antonescu, care a tras Romania spre haos, s-a clasat pe locul 6. Nicolae Ceausescu, care a distrus total economia tarii si mentalitatea oamenilor, este pe locul 11.
Iuliu Maniu, desi a mijlocit Marea Unire, apare pe 33, dupa fotbalisti, usor eliptici de creier. Si in tari civilizate, stelele momentului se claseaza inaintea reperelor culturale sau politice. Traim intr-o societate dezorientata si confuza. Multi romani nu au reusit sa regaseasca ratiunea. Sau un echilibru intre aceasta si pasiune. In aproape 20 de ani de tranzitie, au fost compromise instrumente fundamentale ale civilizatiei: credinta, educatie si lege. Prima este acum manipulata fara rusine. Generatiile de astazi nu au simtit inca presiunea acestor parghii ale democratiei.
Si cu fotografia tot cam asa stam. Unii sunt vedete prin lumea buna. Si castiga foarte bine. Desi fotografiaza brambura. Dar un drum lung nu poate fi parcurs, plecand in fiecare zi in alta directie.
Mare parte din cei plecati din Romania, se felicita pentru pasul facut. Dar plang prin colturi dupa viata Amarata, cu sarmale, chiftelute, rosii si cartofi care au gust.
Doi prieteni mai tineri, erau aproape de a lua aceasta decizie, cam fara intoarcere. Alt prieten, intors dupa 17 ani pe multe continente, le-a deschis ochii. Unde sa mergeti ?
Marile oportunitati sunt acum in tari ca Romania.
Aici se intampla lucruri cu adevarat interesante. Vaicareala impotenta, grija caprei vecinului, sau spoiala cu rahat, sunt metehne raspandite. Dar printre valtori si cascade, evolutia tarii noastre este vizibila cu ochiul liber. Si va fi curand rasplatita prin incredere.
Altii o vad si o fotografiaza. Mai degraba strainii. Sa se vada evolutia, este nevoie de termen de comparatie. Pe noi nu ne ating imaginile ciudate, anomaliile tranzitiei demente. Batrani care ara cu vaca, casele construite direct in albia raului, cu pereti inclinati si proptiti. Sau reclame enorme peste ferestrele blocurilor cu pensionari, cu geamuri batute in cuie, sa nu plateasca intretinerea. Toate astea vor dispare, in maxim 10 ani. Si trebuie fotografiate acum. Desi nu ne plac. Sau poate nici nu mai vrem sa le vedem.
Am fost impresionat de reactiile puternice la imaginile mele, proiectate in diaporama multi-media. Francezii au fost mai impresionati decat romanii. Au fost in tari din est, ei sau rude, au auzit Povesti, care nu pareau credibile. Marturiile credibile vazute aici depaseau cele auzite.
Au fost momente si mai dificile, care nu au putut fi inregistrate, m-au intrebat ?
Desigur. Perioada de teroare, pana la moartea lui Stalin, nascut Giugashvili, calaul popoarelor.
Publicat în 20 decembrie 2006. 6086 vizualizari.
0 comentarii