Nu discut lucrurile care mi se par evidente. Or fi ele evidente, dar nu pentru toti. «Multi veniti, putini alesi», parafraza la Evanghelia dupa Matei, se potriveste in multe situatii.
Fotografia s-a dezvoltat exponential. In 2 minute se fac acum mai multe poze decat in tot secolul 19. Totalul fotografiilor facute de omenire este apreciat la 5 trilioane.
10% dintre ele au fost facute in ultimul an. Cum te descurci in acest noian de poze ?
Dintre care poate 99,8% sunt fara interes pentru privitori. Cu atat mai mult…
Primele poze pe film le-am facut, elev, in 1958. In 1970 am decis sa-mi fac o arhiva, sa ma descurc. Developam singur filme alb-negru. Le puneam in hartie calc, taiate bucati de 6. Sleevere nu existau. Numerotam filmele pe sistem Ansel Adams: prima cifra /formatul, urmatoarele 2 /anul, urmatoarele 2 /al catelea film din an, etc.
Faceam planse contact. Am descoperit ca tusul Rotring maro, inactinic, este inlaturat de fixator. Ce ai scris cu el ramane alb pe negru, daca folosesti grosime convenabila >0,5.
Cu fisierele digitale am avut dificultati ani de zile. Pana cand amicul Cosmin m-a convins sa folosesc Lightroom. Fac in fiecare an alta «biblioteca» cu subcategorii diverse, functie de preocupari. Evit sa fie mai multe decat 12. Cand import fisiere Raw aleg categoria cu grija si selectez optiunea Rename cu data prefix. Lightroom consuma mai putine resurse la procesarea unui lot (batch) de imagini facute in conditii similare. Inainte de sfasit de an imi aloc timp sa decid ce fotografii sunt mai reusite. Pot fi notate sau marcate cu steaguri.
Faci si o serie cu reusite anuale la rezolutie ecran. Dupa ani, cu filtrele Rated, Flag, Metadata, poti gasi fisierul original in maxim 3 minute. Nu uitati sa faceti back-up sistematic, macar pentru fisiere Raw. Iar odata pe an si pentru fisierul Lightroom 201x.
Referitor la HDD, intrebarea corecta nu e Daca cedeaza, ci Cand cedeaza !
Sarbatori, cu bine, alaturi de cei dragi.
2016 ianuarie 04, la ora 16:58:44
Un an cat mai bun!