Nu fusesem de mult la Muzeul CFR. Am profitat de invitatia d-lui Barsan sa imi duc si socrul, mare fan al trenurilor, mai ales al locomotivelor cu aburi. A copilarit in Regie.
Mi-am reamintit o veche poveste din familie. Strabunicul, Tancred Constantinescu - bunicul mamei, inginer exceptional cu idei deosebite, dupa reusite notabile, ca executia aductiunii de apa Iasi de la Timisesti, cea mai lunga din tara, a lucrat la Ministerul de razboi in primul Razboi. Printre altele a semnat un contract cu firme straine (franceze, belgiene) cu interese in Romania, care prevedea ca datoriile acumulate pe durata razboiului sa fie platite statului prin achizitia de locomotive rapide de la firma Maffei din Munchen.
Contractul accepta plata intarziata, dar o penaliza ; insa nu prevedea un numar minim de locomotive, apreciat la 19. Pentru asta a fost dat afara. Razboiul s-a terminat. In Germania distrusa, cu inflatie enorma, firma Maffei s-a trezit cu un contract important : 82 locomotive. Nu l-a putut onora integral, 30 au fost produse de Hanomag /Hanovra. Intentia Romaniei era sa cumpere, in etape, 90 locomotive Pacific germane, seria 231.
Aveam deja 14. In 1922, la Caile Ferate totul mergea exact, cadrele CFR erau si mai disciplinate decat ofiterii din Armata. Si la muzeul CFR scrie ca erau necesare 90. Dar este clar ca au fost mai multe. Iata o confirmare oficiala a povestii, prezenta chiar acolo :
Pe atunci se recunosteau meritele. Strabunicul a fost numit Director General al Cailor Ferate. A fost Ministru al Industriilor si Comertului, a elaborat Legi cu efect vizibil in redresarea economica a tarii. Pentru ca avea o viziune, ceeace acum nu vedem la politicieni.
Legea minelor, zisa si „Legea Tancred Constantinescu”, a fost preluata si de alte tari.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Tancred_Constantinescu
Secretar al Partidului Liberal, deputat in 8 legislaturi consecutive, a fost arestat in mai 1950 si exterminat in inchisoarea de la Sighet. Fusese dat afara din casa lui din mai 1945. Cladirea a fost mai multi ani sediul Armatei Sovietice din Romania. A devenit apoi Cresa Comitetului Central. Am un dosar de revendicare de 12 ani la PMB.
Nu a fost general cum scrie in editia engeza Wikipedia, probabil o confuzie de nume. A propos de lipsa de viziune a politicienilor romani actuali, iata alta reactie justificata :