en en | ro ro

Ieri 31 octombrie a fost gala Asociatie Presei Sportive, sarbatorind 85 de ani de la infiintarea Asociatiei, in 1927, sub inaltul patronaj al Casei Regale. Gala a avut loc la Ateneul Roman, Casa Regala fiind reprezentata de Principesa Margareta si Radu Duda. Membru fondator la reinfiintarea asociatiei, in 1990, eram printre invitati.

Un spectacol neasteptat, a inceput si s-a sfarsit cu Imnul Regal, ascultat de audienta in picioare. La inceput cantat de formatia de camera, camerata Regala si in final de fanfara Armatei Romane. Vad asta prima data. Inainte de 1989 nu se purta deloc…

Intre momente muzicale, erau omagiati ziaristi sau mari sportivi romani care ridica pe alti sportivi, prin eforturi sau cheltuieli proprii. De cel mai mare succes s-au bucurat:

Gabriela Szabo, campioana olimpica in proba 5000m la Sydney 2000, pentru ridicarea de tinere generatii in alergarile de fond.

Gheorge Hagi, cunoscutul fotbalist, pentru proiectul reusit cu echipa Viitorul Constanta.

Valeria Racila van Groningen, campioana olimpica la schif simplu, Los Angeles 1984, ca intemeietoare a maratonului Bucuresti. A propos, sotul ei, presedinte la Reiffeisen Bank Romania, si el fost schifist de performanta, foloseste acum doar Leica M9.

In epoca noastra, cand baronii vamuiesc banii publici, e placut sa vezi mari campioni care se simt obligati sa ofere la randul lor sanse altora, ca sa ridice sportul de performanta.

In randul din fata statea Mitica Dragomir, fost militian, ajuns baron de FRF. Totul a mers perfect pana la cuvantul printului Dimitrie Callimachi, fost mare comentator de rugby. Da, printre comentatorii sportivi la ziarul Sportul Popular era un print! Interesant, nu?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Arborele_genealogic_al_casei_Callimachi.jpg

Tatal sau Scarlat Callimachi a fost cunoscut sub numele de Printul Rosu. Ca ziarist, luase apărarea muncitorilor arestaţi la greva din 1933 de la atelierele CFR Griviţa Roşie. La ziar fiul era pe linie moarta, desi foarte capabil. Oricum, la prezentarea fostilor sefi de rubrica de la ziarul Sportul Popular, numai dansul (85 ani) a luat cuvantul.

A deplans decaderea sportului. “Care forma caractere in tineretea noastra. Si este acum complet supus banului. Chiar la dispozitia unor mafioti, care profita direct de sportivi.” La aceste cuvinte, dl.D.Dragomir, din roz la fata, a  devenit de-a dreptul stacojiu.

O diploma a primit si primarul capitalei, dl.Sorin Oprescu - baron de PMB, pentru terminarea stadionului National si promisiunea de a construi o sala polivalenta moderna.

La final, am remarcat disparitia printesei Margareta. Locul ii fusese luat de dl.Oprescu, cu acceptul d-lui Duda. Traim vremuri in care printii sunt ostentativ inlocuiti de baroni.

Invitat la spectacolul de gala nu am luat aparatul mare, dar cateva imagini puteti vedea la:

http://bucuresteni.wordpress.com/tag/gala-aps-ateneu/ 


Publicat în 01 noiembrie 2012. 6638 vizualizari. 0 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   iulie 2024  (0)
   iunie 2024  (0)
   mai 2024  (0)
   aprilie 2024  (0)
   martie 2024  (0)
   februarie 2024  (0)
   » toata arhiva

rss