en en | ro ro

Bisericuta din cartierul nostru se numeste a Icoanei. Prima duminica din Postul Mare cinsteste icoanele ca « ferestre spre Dumnezeu ». Preotul paroh a initiat reluarea unor procesiuni - traditionale la aceasta sarbatoare religioasa. Pe traseul din jurul parcului „Gradina Icoanei” sunt 2 procesiuni, una sambata dupa vecernie in amurg, cu lumanari si torte. Cealalta este duminica dupa liturghie, cu icoanele imparatesti de la bisericile din sectorul 2.

Personal, prefer procesiunea nocturna, mai dramatica si cu mai putini chibiti.

Evenimentul, la a 4-a editie, are succes la public. Din ce in ce mai greu poti reusi fotografii de exceptie. De ce ? Sunt prea multi acei dornici sa se exprime. Esti tras de mana de un grasan. Dorea sa faca o panorama integrala cu telefonul !

Si il deranjai...

Cativa fotografi, mai degraba incepatori, desi cativa sunt lefegii, incurca si ei cat pot. Vin cu Dslr-uri consumer, pe Full-Auto, cu zoom mare si flash. In timpul procesiunii in amurg tarziu, nivelul luminii scade. Valoarea expunerii coboara de la EV+4 spre EV-0.

Daca subiectul nu-ti spune nimic, imaginile vor fi dezamagitoare. Ce sa spuna daca nici nu-l vezi in vizare. In unele momente nu-l vedeam bine prin obiectiv f: 1,4. Fulgerul electronic, „panaceu universal” pe aparat, da o lumina plata, direct proportionala cu patratul distantei. Noaptea, la inghesuiala, se obtin prim-planuri albe pe fond negru si cu ceva pete colorate.

In cel mai bun caz, zone puternic colorate rasar din intuneric bezna.

Doar setari cu sincronizari la viteze lente pot duce la pastrarea luminii existente, atat de slaba. Respectivii pozari se reped in grup la subiectele pozate de altii si stau la coada sa isi mitralieze victimele. Dupa ce ii orbesc cu lumini stridente, se protapesc in mijlocul procesiunii de preoti sa se uite la ultimele lor 20 de expuneri. Ce-or studia pe Lcd, nu prea inteleg. Ideea principala pare a fi – daca ei nu reusesc mare lucru, macar sa ii impiedice si pe altii. Si normal ca sosesc imbracati in culori care de care mai tipatoare.

Le fac concurenta si doamnele militience de la sectorul 2, cu cate un P&Sh care sclipeste des in obscuritate, luminand si vestele galbene-verzi reflectorizante.

Am pus si o mica galerie cu procesiunea nocturna la adresa :

http://www.ap-arte.ro/ro/fotografie/aceste-saptamani/album/3-martie-2012-procesiunea-din-amurg/162/6848.html

Am tinut diafragma larg deschisa, sa dilueze intrusii, si expunerea setata manual. Macar asa ies toate la fel. Noaptea ramane noapte, dar se vad si luminile delicate din spate.

Morala fabulei : Noaptea - mai bine I-phoane, decat P&Sh la cucoane.


Publicat în 07 martie 2012. 4088 vizualizari. 0 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   septembrie 2020  (1)
   august 2020  (2)
   iulie 2020  (0)
   iunie 2020  (0)
   mai 2020  (0)
   aprilie 2020  (2)
   » toata arhiva

rss