en en | ro ro

Ii propuneam sotiei sa mergem la Istanbul, dar ii era frica de atentat, cutremur, cheltuit mult. Mi-am revazut colegii de liceu la 50 ani de absolvire. Livia simpatiza cu 2 sotii. Una dorea sa viziteze Istanbul. Hai si noi! Daca vrea ea, se poate. Cei de la Olympus mi-au dat in septembrie E-M5 cu kit 12-50 /f:3,5-6,3. Cosmin mi-a imprumutat 20 mm Pana f: 1,7.

Am sunat sa ii intreb: se poate prelungi perioada? Se poate, mi-au raspuns.

Am fost acolo 4 zile, cu sotia, impreuna cu Dan si Mariana.

Istanbul este un oras foarte mare, are 17 milioane locuitori, de 10 ori cat Bucurestiul.

http://www.guardian.co.uk/world/2011/apr/18/istanbul-split-turkish-prime-minister

Sa te plimbi zilnic 12-14ore prin orasul imens este obositor. E mai comod sa iei un aparat mic, cu stabilizare in body – cat o merge ea – sa nici nu iei cu tine trepiedul.

Prietenii nostri au ales hotel de lux, in securitate, sa poata povesti prietenilor lor. Hotel Le Meridien Etiler era in nordul orasului, la intrarea pe pod Fatih Sultan Mehmet, peste Bosfor. Stateau la vre-o 19km de centrul vechi, facand o ora in taxi, la ore de virf.

Mersul in taxi la ora de virf prin Istanbul depaseste orice experiente anterioare. Parca ai fi condus la limita de Vettel, sau Allonso, prin Istanbul, daca asta va spune ceva. Ambuteiaje spectaculoase sunt curente. Iata unul modest.

 

Si altul, facut prin geam de la etajul 19, spre podul Fatih peste Bosfor.

Noi am avut hotel normal, amplasat ultracentral, pe Ibn-Kemal caddesi la 10 minute pe jos fata de Bazarul Egiptean /vest, portul Eminonu /nord, sau palatul Topkapi /est.

Am vizitat Hagia Sofia si Palatul Scufundat, rezervorul de apa potabila in caz de asediul cetatii, monumente bizantine construite la inceputul secolului VI, sub Justinian, pozate intens de turisti.

 

Nu ma asteptam ca intunericul sa fie atat de colorat.

La Topkapi saray biletele sunt mai scumpe, 25 lire muzeul si alte 15 haremul, 18 euro. Muzee de stat ofera gratuit bilet celor cu legitimatii de presa. Sotia era « indignata ». De ce nu am facut mai multa economie, sa aiba ea ce cheltui. Moscheele dau acces gratuit, dar descaltat. Am facut croaziere cu vaporasul pe Bosfor, ziua si in amurg. Dupa 21h30 in port e permis comertul ambulant, sandwich cu pesti la gratar direct din barca.

Ne-am uitat curiosi la bazarul egiptean, unde am si mancat la « ruda » Pandeli.

http://www.pandeli.com.tr/

De buna seama am bantuit Marele Bazar cu marfuri tentante pentru doamne. Au fost « devastate » buticuri cu saluri din kachemir (16%) si genti, mai mult sau mai putin Burberry.

http://ro.burberry.com/store/womens-bags/

Una peste alta a fost o scurta vacanta simpatica, dar obositoare, prin aglomeratie. Si cu emotii la intoarcere. Sotia si-a luat un pardesiu. N-a vrut sa il puna in valiza, sa nu il mototoleasca. L-a pus intr-o punga neagra pe un fotoliu negru. Si la plecare a uitat-o. Va veni prin posta in curand.

Nu am fost singuri. OM-D E-M5 (cam lung nume) este un instrument de isprava, demn de tot respectul, cel mai reusit mirrorless, pana acum. Cu exceptia bateriei, mai slaba decat mi-am inchipuit, nu am ce sa-i reprosez. Luasem al 2-lea card Sdh 32GB, de siguranta. Am renuntat sa iau baterie de rezerva, pe motive logice.

Puteam incarca doar una /zi. La hotel, curentul functioneaza doar cat timp stai in camera !

Speram sa reziste 300 declansari per incarcare. Rezista doar 210, cu probleme. La bateria total golita, lampa de incarcare se stinge dupa 2h30’. Ne culcam. Am pus-o dis-de-dimineata din nou la incarcat. Lumina a stat aprinsa alte 75’. Asa rezista la 260 declansari. Am facut o mie in 4 zile. Dintre care 200 le-am sters din prima zi. Dar, una peste alta, micul aparat isi merita toti banii. 2 imagini sunt la 3.200 cu 1,7. Una dintre ele poate fi marita perfect la 1m.

Acum 8ani fisierele la 3.200Iso nu puteau fi utilizate nici daca erau facute cu aparate de 10mii $. 


Publicat în 10 octombrie 2012. 17565 vizualizari. 1 comentariu
1 comentariu la "Turist cu Oly M5"

Mircea Gherase
2012 octombrie 11, la ora 11:19:35
bateria originala e ok, am facut undeva la 500 de cadre cu ea. mai bune si mai ieftine sunt bateriile chinezesti de pe ebay, una chinezeasca m-a tinut peste 700 de cadre.
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   iulie 2024  (0)
   iunie 2024  (0)
   mai 2024  (0)
   aprilie 2024  (0)
   martie 2024  (0)
   februarie 2024  (0)
   » toata arhiva

rss