en en | ro ro

Am participat la mai multe concursuri nationale.

Desi stressanta, atmosfera de emulatie la lucru este benefica. Un concurs are un program-tema. Iar Proiectul este raspunsul la acel program. Partea stranie in Romania, e ca tema-program sustine ca ea este conditie de calificare, iar la jurizare, invariabil, primul lucru decis, de regula, este ca tema a fost gresit intocmita. Se premiaza proiecte facute, fie de Profesionisti care profita de defectele temei, fie de amatori care le ignora cu desavarsire. Concursul Bucuresti 2000 este cel mai vechi exemplu. Dar nu singurul. Ce intentii bune au fost si ce a iesit pana la urma. Absolut nimic.

A fost premiat un proiect ideal /fals. Modifica total relieful amplasamentului, irealizabil in conditiile economice de la noi. Terenul din jurul Casei Poporului are 24m denivelare.

Macheta lor avea doar 8, ca sa se poata circula pe strazile in panta. Impunea si refacerea tuturor infrastructurilor pe 2kmp.

Toti strainii, cu exceptia K.Frampton, au spus ca proiectul nu poate fi realizat. Romanii, cu exceptia profesor Hanganu, au plebiscitat proiectul Von Gerkan. Mari arhitecti romani din juriu Nu au observat modificarea agresiva a reliefului ! Arhitecti romani au facut declaratii detaliate in care isi exprimau siguranta punerii in practica a proiectului.

Din pacate s-au inselat. Si nu ar trebui sa fie un motiv de mandrie pentru breasla locala.

Un alt exemplu, aproape hilar, au fost cele 2 concursuri cu Catedrala. Mai intai amplasata in Piata Unirii, peste Dambovita subterana. Apoi drept in mijlocul bulevardului Unirii = Victoria Socialismului. Ambele amplasamente, solicitate de constructori pentru o cat mai abundenta infrastructura, au fost obtinute cu complicitatea unor consilieri ministeriali, de incredere. La primul concurs, cineva din juriu a avut o idee stupida, convingand indecisii.

Sa fie castigator un proiect cu Dala Urbana. Pe sub dala se pot rezolva problemele insolubile. La al doilea concurs, dala urbana figura in tema. La un concurs de Miss, in proba „cele mai frumoase picioare” va fi premiata concurenta in Malakoff !?

Si concursul cu spitalul Carol Davila a fost un fiasco. E suficient sa vizitezi spitalul, sau sa vorbesti cu medicii.

Deseori unii membrii din jurii sunt si mai nepregatiti decat concurentii de varf. Care in urma unui studiu de cateva luni s-au pus, de bine de rau, la punct cu programul inedit.

Jonathan Steele declara ca “Lumea se poate schimba, doar daca oamenii se schimba”.

Mai intai ca mentalitati.  


Publicat în 02 august 2013. 31865 vizualizari. 16 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Propuneri proprii
   » Probleme Bucuresti
   » Idei generale
   » Blog vechi

Arhiva
   » septembrie 2024  (0)
   » august 2024  (0)
   » iulie 2024  (0)
   » iunie 2024  (0)
   » mai 2024  (0)
   » aprilie 2024  (0)
   » toata arhiva

rss