In scoala traditionala de arhitectura invatai din anul 1 lucrul in epura : plan, sectiune si elevatie. In calitate de Arhitect-Sef Adjunct PMB am vazut in repetate randuri proiecte cu planse care se contraziceau intre ele. Planurile nu se potriveau cu sectiuni sau fatade.
Joi erau audiente. Apare odata unul dintre autori. Deosebit de vocal, ma acuza ca i-am respins lucrarea din interese meschine. « Lucrez la Proiect Bucuresti », a spus indignat. Habar nu aveam despre ce vorbeste si am chemat referentul cu dosarul.
Am recunoscut casa. I-am pus cateva intrebari - la care nu a raspuns.
De ce in planul dvs. scara coboara, iar in sectiune urca ? De ce fatada are 6 ferestre – si in plan sunt numai 4 ? De ce elevatia are inaltimea din Certificatul de Urbanism, iar sectiunea cu 4m in plus ? De ce nu se potrivesc plansele intre ele ?
Doar se refera la aceeasi cladire. Plecati si reveniti cu un proiect corectat !
Nu am mai revazut nici personajul, nici proiectul. L-o fi aprobat altcineva ?
Poate Specialistul preda acum arhitectura la vre-o universitate particulara.
Colegul Adrian Albu, si el A-SA, spunea ca ar fi trebuit sa aruncam 4 proiecte din 5 pe fereastra. Sub presiuni diverse, eram obligati sa le facem noi corecturi - sa fie aprobate.
Am renuntat la doctorat, aveam indrumator pe dr.arh.Mac.Popescu. Am luat examenele cu note mari, dar am remarcat ce reactii aveau cateva cadre din UAUIM la tema mea:
« Profesionalismul in arhitectura. »
Lucrand la ANL am avut in mana cataloage cu proiectele selectionate in judete. Am vazut proiecte din Dunarea de Jos la nivel insuportabil chiar pentru studenti de anul 2. Acesta era cel mai bun din catalog. Numarati baile la etaj, cu 4 dormitoare. Noroc ca aveau jardiniere la supanta...
Dar si in Bucuresti se realizeaza prea multe cladiri la un nivel insuportabil.
Unii "Autori" ar trebui opriti din productia lor de rebuturi.