“Aquas Haerculi sacras” erau renumite din vremea Imperiului Roman pentru apele termale. Austriecii au modernizat statiunea. Centrul statiunii are zeci de clădiri de doua secole, multe de o calitate comparabila castelului Peles. Imparatul Franz-Joseph considera Herkulesbad drept cea mai frumoasă statiune balneara din lume.
Arhitect tanar lucram la ISLGC, in sectia arh.A.Muresan. Avea o comanda de dezvoltare a statiunii Baile Herculane. Date statistice dovedeau un mare interes pentru tratament. Erau si probleme tehnice dificile. Izvoarele termale sunt pe fundul unei vai inguste, cu versantii abrupti. Iata o gravura austriaca 1850 cu reprezentarea idilica a Herkulesbad.
Austriecii au dinamitat cladiri romane, sa le faca loc cladirilor 1820. Hotelul Roman a fost construit in 1975 deasupra bailor Imperiale romane, vechi de doua milenii.
Noile hoteluri trebuiau construite pe teren cu pante 22-38°. Masivul abrupt Domogled nu permite insorirea dinspre est. Am rezolvat drumul de acces prin amonte, in balans zero cu hotelurile. La incheierea detaliului de Sistematizare, am scris 2 articole, publicate in revista Arhitectura nr.3 /74, pag 82-84 si BiT nr.4 /74, pag 4-6. Am trecut la proiectarea hotelului F-Afrodita, in zona cu panta maxima de 75%. 2½-3 etaje au preluat denivelarea terenului. Am incercat o celula de cazare noua.
CTE s-a opus; apreciind ca suprafetele vor fi depasite. Teoretic aveau dreptate, coridorul parea cu suprafata mai mare. Apareau probleme si la organizarea de santier. Pe panta abrupta, cu greu se poate muta o macara.
Am finalizat nivelul curent in forma de «stiulete-bumerang», avand expuneri exclusiv catre sud si vest.
Surpriza. Era cel mai economic nivel curent din tara, cu dimensiuni care permiteau executia lui completa cu o singura pozitie de macara. Seful CTE, arh.H.Hudita, a fost primul surprins. A remarcat ce bine arata cladirea pe macheta, desi aparent, fatadele sunt prea simple /sarace.
Beneficiar al proiectului, Oficiul National Turism a decis sa foloseasca acest etaj curent la mai multe hoteluri, chiar pe teren plan. Doar balcoanele difera la Intercontinental hotel din Baile Felix, la hotel Teleferic din Busteni - si la hotel Diana din Baile Herculane.
Nu exista legea proprietatii intelectuale. A inceput executia hotelului. Nu l-am vazut gata. Se termina cincinalul si pe noi ne mutau “pe alte craci”. Asa am ajuns la Alexandria.
http://www.ap-arte.ro/ro/blog/idei-generale/articol/caldura-mare-monser/7/6886.html
Am vazut terminate ambele hoteluri, Afrodita si Diana, de-abia in iunie 1979.
Revenit in Mehedinti in 2016, am fost socat sa revad Baile Herculane. Statiunea balneara nr.1 intre anii 160 si 1938, nu din tara - ci din lume, a fost distrusa de un grup infractional PSD din prostie si lacomie. Principalul vinovat, fostul senator PSD Iosif Armas este in puscarie acum. Dar asta nu schimba cu nimic realitatea.
Ansamblul minunat al statiunii imperiale austriece, terminat in 1882, este acum in ruina.
Este impartit la mai multi proprietari care nu se pricep deloc in domeniu.
Usor decrepita, statiunea Baile Herculane ofera o lectie pe viu de arhitectura. Tot ce a fost bine conceput si executat mai functioneaza inca. Ce a fost greu de intretinut, s-a degradat intr-un ritm accelerat. Neasteptat, doar 2 hoteluri din statiune sunt pline. «Ale mele...»
Afrodita si Diana sunt singurele care merg bine, desi, avand 4 stele, nu sunt ieftine. Dar au un succes real la toate varstele.
http://www.tataincepator.ro/baile-herculane-concediu-cu-doi-copii/
O mica galerie prezinta imagini cu proiectul si hotelurile Afrodita si Diana la adresa :