en en | ro ro

Primesc des sfaturi de la incepatori. Ei isi confunda dorintele cu realitatea si aparentele cu seriozitatea.

Hai sa abordam cateva teme neintelese, ajunse in mare dificultate. In Romania nu exista o istorie documentata a fotografiei romanesti. Nu literatura, ci un material documentat stiintific, istoric, fundamentat si bine prezentat. Ca exemplu, istoria fotografiei albaneze a fost scrisa de Ismael Kadare, nominalizat la Nobelul de literatura. A costat 500.000 Euro, dar au un material de referinta mondiala. Discutiile hilare locale 2002 se refereau la un fel de "Who’s Who" al fotografilor romani, nu la istoria reala a fotografiei.

http://badorgood.com/forum/o-istore-ilustrata-a-fotografie-romanesti-73

Pana si titlul arata seriozitatea demersului. Aparentele sunt una, iar permanentele, altceva. Daca nivelul fotografiei este sus, in tara apar reviste prestigioase. La un concurs national fotografic romanesc se inscriu acum 300 autori, in Anglia, se inscriu 50.000. Reviste glossy au la ei mii de exemplare tiraj. La noi au 800, Punctum sta greu pe linia de plutire, iar PhotoMagazine este o revista pur comerciala.

Toti acei care predau fotografie sunt foarte buni fotografi, raportati la elevii lor. Dar orice admite un termen de comparatie. Chiar un fotograf vestit in urbea sa, aici, probabil are spre zero relevanta la nivel european., iar la nivel mondial, nu exista ! Asta ca sa lamurim cum este cu castigatul banilor din fotografie, aici in tara.

Cei care au primit ceva de la fotografie ar fi cazul sa si lase ceva, la randul lor. Se pot edita albume fotografice, sau carti cu ilustratii fotografice. Materialele scrise raman /scripta manent. Din pacate, multi prefera sa castige bani din expediente, decat sa « piarda timpul » cu un proiect deosebit.

Si daca nu au lasat nimic, pentru ca nu au ce, cum pot avea pretentie la un loc in istorie ?

Multi fotografi buni au carti sau albume, sau articole dedicate in reviste internationale. Cine doreste sa vada fotografii facute de fotografi romani importanti din trecut isi poate comanda carti pe www.ocazii.ro, unde carti interesante se gasesc la preturi modeste. Hedy Loffler are 8 albume, Gheorghe Serban mai putine, Comanescu si Iarovici au mai multe carti cu date tehnice, in parte preluate de la altii. Sunt si fotografi importanti care nu au lasat materiale tiparite. Din cate stiu, Aurel Mihailopol nu are nici-un album.

In Europa exista 6 festivaluri anuale importante de fotografie :

Paris /le mois de la Photo ; Arles /Rencontres Professionnelles, Perpignan /Jurnalism, Noorder-Licht Groningen (Olanda), Berlin si Madrid. Ultimele 3 au teme diverse. Cati fotografi romani au fost oficial invitati la un asemenea festival ? Dar la mai multe ? Exista concursuri profesioniste prestigioase, incepand cu World Press Photo.

Si expozitiile ICR sunt cu cantec. Majoritatea sunt bani cheltuiti pentru a da valoare unui eveniment politic. Expozitiile sunt frecventate doar de salariati ai ambasadei, veniti la tratatia de la lansare, apoi sala necunoscuta ramane cu desavarsire pustie.

Recunoasterea internationala e mai relevanta decat proslavirea locala. Dupa aceste criterii se judeca la nivel european, nu dupa admiratia nepriceputilor din cartier.

Parerea fanilor nu ridica valoarea obiectului lor de cult.

Sondaje locale raspund invariabil, la intrebarea : Cine va castiga Campionatul mondial de fotbal - Romania, care ocupa locul 53 mondial si nu se califica. Cam tot asa si cu fotografia.


Publicat în 04 februarie 2011. 7068 vizualizari. 6 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » septembrie 2024  (0)
   » august 2024  (0)
   » iulie 2024  (0)
   » iunie 2024  (0)
   » mai 2024  (0)
   » aprilie 2024  (0)
   » toata arhiva