Alegerile legislative au avut loc, cu rezultate cunoscute. Poporul roman s-a pronuntat. N-are importanta daca votul a fost decis si de un procent de concetateni informati insuficient, sau chiar manipulati. « Vox Populi, Vox Dei. » Aceasta e baza democratiei.
Acum, pe astia ii avem, cu astia defilam. Sa vedem cum isi vor tine promisiunile. Daca poporul a ales USL avem slabe sanse de mai bine inainte de a trece prin mult mai rau.
“Inteligenta este pusa in valoare doar în slujba iubirii” scrie St.Exupery in Micul Print. Noi aflam ca si stupiditatea pusa in slujba urii are admiratorii ei. Ei asteapta miracolul. Care nu va veni ! Cel putin aceasta este parerea presei serioase europene.
http://pesurse.ro/2012/12/10/frankfurter-allgemeine-zeitung-rezultatul-alegeril/
Inclin sa cred ca are dreptate. Editorialul din Capital suna si mai pesimist.
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/175295.html
W.Churchill spunea : Poporul face alegeri bune doar dupa ce a facut toate alegerile proaste.
Ar fi interesanta o comparatie cu sistemul electoral american. Un senator reprezinta 3 milioane de alegatori iar un membru al Adunarii 600 mii. Aplicand proportia similara in Romania, ne-ar ramane doar 7 senatori si 31 deputati. 38 cu toti, nu 588 !
In plus, la americani exista o intrebare importanta, fara care candidatul NU este ales : Care e principala dvs. prioritate de indeplinit in mandat, pentru care dvs. veti fi facut responsabil ! Iar daca alesul candideaza la noul mandat, i se pune direct intrebarea :
« V-ati realizat promisiunea ? » Daca raspunsul e nu, NU mai are nici-o sansa.
Sa recapitulam. Am avea doar 38 de alesi. Putini, dar mai responsabili, reprezentativi. Un lucru daca ar realiza fiecare, la sfarsitul mandatului lor am avea 38 de prioritati realizate. Cate 38 – la fiecare 4 ani – si poate ca lucrurile ar merge altfel.
Altfel, ne ramane doar sa facem haz de necaz.
http://ihincu.wordpress.com/2012/12/10/vesti-bune-linistitoare-despre-patrie-si-conservatori/
Avem un legislativ care reflecta defectele propriilor alegatori. La care frica, frustrarea reala si iritarea au inlaturat gandirea logica. S-au razbunat pe sat. I-au pedepsit pe cei care i-au dezamagit acum. Dar ciclul se va relua, mai periculos, cu penalii votati vesel.
Cei 60% care nu s-au dus la vot nu au dreptul sa se planga acesti 4 ani. Nici ceilalti…
Doar putem spera ca sunt si politicieni care vor profita de majoritatea absoluta pentru a schimba cate ceva – dintre multele lucruri care ar trebui schimbate.
Un proverb suna : « Americanilor le place sa auda cuvinte frumoase despre obiceiurile lor proaste ». Nu numai lor. Si romanii se dau in vant dupa laude si promisiuni nemeritate. Persist sa cred ca rezultatele sunt dupa fapta si asemanarea autorilor, in politica, in investitii, in fotografie sau in arhitectura.