In toamna 1993 am condus un proiect dificil. Am fost platit o suma enorma la acea data, desi mult sub norme de proiectare europene. In loc sa cumpar un apartament, am luat in feb.94, din Europa, un PC, top mondial, cu imprimanta piezo-electrica A3. La UAU-IM nu m-a crezut nimeni, pana cand conf.RP a venit sa il vada.
http://pctimeline.info/comp1994.htm
Desi acel Pentium 100 din '94 avea doar 8Mb Ram si HDD de 500Mb. Da, de 0,5Gb.
Luna trecuta am montat inca un HDD extern de 2Tb.
Spatiul de stocare mi-a crescut peste 30 mii ori in numai 17 ani. Am schimbat si monitorul. Excelentul Rtc Trinitron black dadea semne de duca. Noul monitor format 16x9, este 20% mai lat si 76% mai lung.
In 1981, primul model Sony Mavica avea rezolutia 0,25 Mpx. Acum, marii producatori ne ameninta cu captoare Fx peste 30Mpx.
Traim in societatea fugii inainte.
In privinta computerelor, nici nu ar fi rau. Am invatat sa proiectam cu tolerante mai mici. Standarde europene admit greseli de 2-4cm la excutie. In proiectare, greseli de 5mm sunt inadmisibile, dar proiectarea pe computer, CAD, da erori sub 8 zecimale.
Fuga inainte este mai grava in privinta cheltuielilor si a irosirii resurselor.
Dezvoltarea durabila presupune sa le lasam si nepotilor resurse comparabile cu ce am gasit noi. Nu sa devastam resursele naturale, sa distrugem patrimoniul istoric si cultural pentru castiguri imediate. Asta presupune temperarea inteligenta a exceselor. Si sustinerea reala a cailor spre viitor. Intr-o tara in care o majoritate neinformata isi voteaza alesii, dupa fapta si asemanarea proprie, noi avem inca sperante slabe.