en en | ro ro

Tata isi dorea un aparat foto. In timpul razboiului avusese Leica. Casa le-a ars la bombardament in 1944 si nimic nu a putut fi recuperat.
In 1959 a cumparat un Fed 2 cu Industar. Dadeam examen in clasa 8-a ; am intrat cu medie mare la liceu. I-a zis mamei ca imi face mie cadou aparatul ; il folosea el, fara succes. Fedul robust avea un surub suplimentar. La montaj, un surubel a cazut intre 2 piese, in zona casetei cu film, iar muncitorul sovietic l-a insurubat strasnic. Surubul agata si rupea filmele terminate, cand le trageai inapoi in caseta. 2 ani mai tarziu, am inlaturat surubul suplimentar. Am intrat in facultate si am progresat. Fedul nu ma mai multumea.
Am avut un Canonet 19.
http://www.photoethnography.com/ClassicCameras/index-frameset.html?CanonCanonet19.html~mainFrame

In filmul Pecker era denumit Leica pentru femei sarace. La calitate decenta, costa o fractiune dintr-un Leica. Dar i-a murit celula cu seleniu, la prima cazatura pe munte. Mi-am luat un Zenit M3 vechi. Cu tele 300mm, o sesime din latimea cliseului era umbrit de oglinda. In 1969, din prima leafa am cumparat un Praktica. Obiectivele Meyer ieftine erau cam jalnice.
O ocazie mi-a permis sa iau un M3 Leica vechi, cu altfel de obiective. A fost aparatul cu care m-am inteles cel mai bine, 32 de ani. Cativa ani, nu stiam sa profit de avantajele lui. Cumnata avea Asahi Pentax Spotmatic II, cu vizare si obiective mai bune decat Praktica. L-am folosit 3 ani. Dar schimbarea obiectivelor, 3 ture de filet scos, alte 3 la pus, ramanea de cosmar.

In 1975 adunasem ceva bani, am vandut Praktica si am luat primul Nikon (F2).
Ca membru AAF, in relatii bune cu conducerea, aveam acces la dotarea studioului, cu formate medii-mari : Asahi Pentax 6x7, Mamiya Press 6x9 si Sinnar 9x12. Aceste aparate excelente nu se pretau deloc la subiectele dinamice care ma interesau pe mine.
Fratele meu plecat in vest, pisat de mama ca mi-a stricat dosarul, mi-a luat un F3 prin 1982. Cu alta ocazie am achizitionat Leica M.4-2 mai fragil, montat in Canada. Aveam o dotare formidabila pentru un proiectant sub Ceausescu : 2 Nikon F si 2 Leica M. Sistemele trebuiau folosite alternativ. Avantajele aparatului discret dispar cu un SLR mare, motor si zoom, atarnate de gat.
In 1992 am luat si un body 801s. In 2001, 2 Leica si 801s au plecat, in mana unor vizitatori nepoftiti.

In 2003 mi-am luat un digital mic, relativ capabil la unele capitole. Cunoscutii imi sugerau D.SLR, cu preturi exagerate, la calitate medie. Am asteptat cativa ani. Cele 2 aparate pe film fac fata. Le-am adaugat dioptrii, ajutat de tanara generatie. Cliseele pe film, scanate bine, sunt destul de competitive.
Doream imbinarea comoditatii digitale, cu imagini cu un fond mai flu decat subiectul. Am facut din 2002 o lista cu 8 calitati care ma intereseaza, pentru a cumpara un DSLR. Sa coste sub 1500 $, cu posibilitati profesionale, sa accepte obiective manuale, time-lag 0 si rezolutie decenta. Folosesc de cateva luni un D40 turbo si merge bine. Are mai mult pe latime decat micul digital in lungime. Este importanta folosirea aparatului pe gustul propriu. Rezultatele sunt mai bune in expunere manuala. Nu-mi place redarea spalacita pe A, P si S.
Nu conteaza calitatea tehnica a senzorului, cat a obiectivului. Nici cele mai bune obiective nu pot asigura captorului calitatea maxima. Mai multe poze bune reusite, imagini nesperate obtinute, spun multe despre calitatile instrumentului. Intr-adevar, sunt consideratii subiective.
Aparatul te ajuta, sau te incurca. Ma intereseaza imagini pe viu, in conditii grele. Viteza reactiei si calitatea vizarii au si ele aport important ; si siguranta. Aparatele care se opresc cand ploua, isi dau duhul dupa un vant cu praf, sunt dubioase. pana si aparatul P&Sh luat cadou sotiei e water-proof.
Pregatirea unei expozitii ambitioase m-a tinut mult in casa.
Iar aparatul trebuie folosit zilnic. Promit sa parasesc complet viata sedentara din 2008.

Folosind doar o zi un aparat, afli despre el mai multe date decat din 10 review-uri specializate.
Si mai ales descoperi cat de bine se potriveste, sau nu, cu stilul tau de lucru.

Publicat în 17 octombrie 2007. 5299 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » martie 2024  (0)
   » februarie 2024  (0)
   » ianuarie 2024  (0)
   » decembrie 2023  (2)
   » noiembrie 2023  (0)
   » octombrie 2023  (0)
   » toata arhiva