en en | ro ro

Nu poti realiza ceva greu daca te antrenezi doar in chestii facile.

Iata un exemplu din aeronautica.
Pe 23 iulie 1983, Boeingul 767 nou-nout al Air Canada a ramas fara carburant la cca 8000m altitudine. Motoarele s-au oprit. Modelul cu comenzi dependente de puterea motoarelor a devenit nepilotabil. Capitanul Bob Pearson, fost campion de planorism, a decis sa planeze cu Boeingul la 410km/h, pentru a avea sansa sa aterizeze pe un aeroport din apropiere.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gimli_Glider

A reusit sa aterize in catastrofa pe aeroportul militar Gimli. Avionul a avut pagube minime. Toti au supravietuit. Air Canada le-a cerut pilotilor sai sa simuleze aceasta aterizare pe simulatorul de zbor. Niciunul n-a reusit. Cei 37 erau nepregatiti sa planeze. Mai ales cu un jet de multe tone. Pasagerii Air Canada Flight 143 au avut mare noroc, cu unicul pilot capabil sa ii salveze.

Lipsa carburantului era datorata unei proceduri complicate, incorect aplicata.

http://archives.cbc.ca/science_technology/aeronautics/clips/1155/

Ce legatura are asta cu fotografia ?
E mai usor sa faci poze in Program. Dar nu controlezi nimic din ce se va intampla.
Recomand tuturor sa lucreze cat pot pe Manual. Vor face si greseli, fara indoiala. Dar vor avea controlul actiunii proprii. Iar rezultatele vor fi mult mai bune in situatiile grele.

Ideea ar fi sa incerci mereu ceva altfel. Care foarte probabil nu poate iesi in mod normal. Dar daca vrei, poti ! Surprize placute vor apare mereu.

In anii 80 lucram pe Leica si Nikon. Faceam de 5 ori mai multe clisee pe Nikon cu motor. Dar la sfarsitul anului, invariabil aveam mai multe clisee foarte bune pe Leica.
Nu pentru ca erau obiectivele mai bune. Desi chiar erau. Pentru ca te obliga sa fii mereu implicat. Desigur, unele poze super-tele sau super-macro nu se pot face pe Leica. Nu prea exista zoom. Obiectivele sunt foarte scumpe, dar rezultatele sunt pe masura.

Cine isi cumpara tigaie super-moderna nu devine bucatar de 3 stele. Cine are pian nu este neaparat compozitor. Compunerile facute la scoala nu sunt literatura.

Numai fraierii cred ca nu poti fi fotograf, fara ultimul model de aparat. Dar cei care controleaza procesul si sunt pasionati vor face progrese mai mari decat ceilalti.

Publicat în 05 iunie 2010. 3528 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   octombrie 2020  (1)
   septembrie 2020  (0)
   august 2020  (0)
   iulie 2020  (0)
   iunie 2020  (0)
   mai 2020  (0)
   » toata arhiva