en en | ro ro

Europa era socata de caderea Bizantului in mana turcilor, comertul spre orient era taiat. Regii europeni au inteles ca trebuia gasita o alta cale de comert.
Portughezii tocmai incercau ocolirea Africii.

Genovezul Cristoforo Colombo avea o viziune. Calatorise de tanar, cunostea cercetari geografice vechi si calcule noi cam eronate. Remarcase curentul Canarelor, care intoarce la vest apa oceanului dislocata spre nord est de curentul Golfului.
Christovo Colom la Lisabona, sot al unei nobile portugheze, a invatat in Portugalia sa navigheze si sa faca comert cu indigenii. A solicitat bani sa traverseze oceanul spre vest. Prea scump, a fost raspunsul. Se intorsese Diaz care ocolise Africa.

Ca Cristobal Colon a plecat sa le aduca regilor Spaniei aur si crestinarea lumii. A oprit in Santiago de Gomera, cel mai vestic punct spaniol cu apa proaspata. Fara date corecte, a ajuns in Antilele Mari. Se credea in arhipelagul japonez. Nu avea GPS, nu stia loxodroma. A fost increzator : pe un vas bun, cu ajutorul lui Dumnezeu, orice este posibil. Granitele lumii cunoscute puteau fi marite oricat. Nimeni, nici macar Magellan, nu a deschis atatea posibilitati de contact intre civilizatii. Dar si de exterminare a unor populatii, considerate primitive, ca nu aveau pusti, nu erau crestini si nu vorbeau spaniola.

Amiralul Oceanelor era titlul la care tinea cel mai mult. Iar cea mai mare nedreptate facuta lui Cristopher Columbus este ca Lumea Noua poarta numele lui Amerigo Vespucci.

http://columbus-day.123holiday.net/christopher_columbus.html

Publicat în 04 octombrie 2009. 3592 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   ianuarie 2021  (0)
   decembrie 2020  (0)
   noiembrie 2020  (0)
   octombrie 2020  (1)
   septembrie 2020  (0)
   august 2020  (0)
   » toata arhiva