en en | ro ro

Oamenii se simt bine in comunitatea lor, de care simt ca apartin. Si din care au facut parte parintii sau bunicii. Sentimentul apartenentei a fost combatut din anii 1950.
Viata sociala era considerata un pericol potential pentru societatea noua comunista, atat de Minunata. Acolo se intalneau oamenii si discutau liber.
Poate ca vorbeau de rau Maretele Realizari.

Dezvoltarea orasului sub regimul totalitar elimina sistematic locurile unde te puteai simti bine. Cartiere cochete, cu identitate, au fost inlocuite prin zone anonime, unde te simti strain. Invitat seara intr-un asemenea loc, ai dificultati sa il nimeresti. Toate blocurile sunt exact la fel. Seara, toate pisicile sunt negre. Scopul era pierderea identitatii cetatenilor, dezradacinarea lor, ca sa fie mai usor manipulati. Miscari mari de oameni erau politici de stat. In Romania, au fost adusi oameni din toata tara pe platformele industriale. Au fost adusi in minerit moldovenii. Si trimesi orasenii la sate, germanii in Baragan, la reeducare.

Divide et impera era deviza imperiului habsburgic, dezbina si stapaneste. Dar ea a fost exact aplicata si de Stalin : victimele politicilor lui demente se numara in zeci de milioane. Ca romanii moldoveni trimesi in Siberia. Mutarea artificiala a granitelor era o alta metoda.

La noi a ramas monumentul comunismului cel mai remarcat, Casa Poporului. Ca arhitect, am scris si o carte pe acest subiect, dar plina de poze, care va apare in curand.

Dar si o cafenea unde te simti bine. Desi are un nume, avand alt sens la noi acum.

http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=260&cmd=articol&id=9987

Publicat în 16 octombrie 2009. 26056 vizualizari. 0 comentarii