Cu cat suntem mai diferiti, cu atat suntem mai bogati, impartasind mai multe experiente. Am depasit societatea tribala. Cine este altfel, nu ne este neaparat dusman. Europenii din vest s-au plimbat mai mult. Au apreciat multe dintre cele vazute, in locurile vizitate.
Pe unele le-au imprumutat definitiv. Mai ales cele legate de sanatate : fructe, legume, branze, peste. Gastronomia, bucataria buna, este un act de cultura. Nu au aflat inca Specialistii nostri in turism, nici ICR. Au ramas cu ideile lor vechi. Geografic dintotdeauna europeana, Romania avea, cu 20 de ani in urma, o dezvoltare economica la nivel nord-coreean.
Deja suntem recunoscuti oficial ca europeni. Lucrurile s-au mai schimbat, dar nu suficient.
Directorul garzii de mediu e indignat ca murdaria plajelor apare in poze publicate. Declara ca ziarele ne ponegresc tara. Dansul este baiat bun si daca a primit foloase ca sa inchida ochii.
http://www.adevarul.ro/articole/ei-sunt-sabotorii/361776
Suntem recunoscuti si pentru exportul de infractori si cersetori. Imaginea tarii este mai umbrita de romanul alb Adu Bunu, hot de carduri care si-a pozat plodul inotand in bancnote furate, decat de amaratii care cersesc in mizerie, ca sa isi ia Bietul lor bulibasa un BMW nou-nout.
http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-07-23&id=240550
Si in fotografie intalnim experiente neasteptate. Un belgian a adus poze fara varsta facute in Maramures. Desi declansarile erau facute in 2007, fotografiile expuse de Baudoin Lotin, cu o alta privire, la Muzeul Satului, pareau facute cu 50 ani in urma. Si nu erau tratate in nici-un fel.
Am experiente noi. La festivalul foto NoorderLicht, curatorul avea pareri preconcepute. Pozele mele nu i se pareau lui destul de artistic /conceptuale, la inceput. Dar si-a schimbat opiniile. De la 4 poze 40x30, am evoluat pana la 10 mariri de 50x37cm.
Si inca una, mult mai mare, la intrarea in pavilonul central.