en en | ro ro

In 2015 aveam in proiect cateva expozitii. Unele s-au materializat, altele nu. 2 dintre ele au fost foarte reusite. Insa altele 2 au «sucombat» pe parcurs.

In octombrie la Sibiu are loc un Festival de film documentar. Dl.Dumitru Budrala, director al Astra-Film Sibiu, mi-a cerut sa expun la demisolul Filarmonicii o expozitie cu viata sub comunism. «Pentru ediția din acest an, dorim să vă invităm cu o selecție de fotografii din Epoca Ceaușescu, în cadrul unui program pe tema : 50 de ani de când N. Ceaușescu s-a instalat la cârma României.»

Au solicitat si 10 imagini inedite. Dar cand le-au vazut, le-au respins. Pareau atenti la detalii, insa evitau sa raspunda la intrebarile directe. Ce se va intampla cu lucrarile dupa festival ? 5 luni nu au raspuns. Legal, maririle ii apartin autorului. Nu au propus nici un contract. Marturisesc, nu aveam deloc referinte favorabile despre acele persoane…

La inceput de septembrie, un mail scurt ma anunta ca «domnul contabil-sef A Decis ca toate fotografiile printate pe banii festivalului raman obiecte de inventar !»

            Usor iritat, le-am raspuns :

Dvs. ati citit Legea 8 /1996 a Proprietatii Intelectuale ? Dar dl.contabil-sef?

            Am expus si in alte tari. Unde am vazut si altfel de colaborare.

Pentru justificarea dvs. contabila va propun sa alegeti intre aceste 3 variante :

1. Puteti sa platiti expozitia (fee), o practica occidentala, la xy lei /fotografie. Si sa retineti din total (ei nu fac asa ceva !!!) suma cheltuita cu productia.

2. Dvs. platiti printarea celor 57 de fotografii 48x72. Sa zicem ca productia v-ar costa 4.000 lei, de fapt mai putin. Vorbim numai despre fotografii, nu si de prezentare, rame, texte, etc.

Dintre fotografii, care in ambele situatii raman in proprietatea autorului, ma angajez ferm sa donez 3-4 lucrari festivalului, sau ONG aferent. Valoarea acestora este minim 500 Euro/buc. Aceasta este o practica locala verificata. Si MNAC si MTR au apreciat costul per fotografie buna mult peste aceasta cifra.

3. Daca aceste variante nu va convin, puteti solicita exponate direct d-lui contabil sef.

            Nu am mai primit raspuns. Relatia cu Astra-Film Sibiu s-a incheiat abrupt.

Am avut o experienta similara si la Bucuresti. Contractul propus de ArCub avea cateva clauze care il faceau de nesemnat.


Publicat în 27 aprilie 2016. 5026 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » aprilie 2024  (0)
   » martie 2024  (0)
   » februarie 2024  (0)
   » ianuarie 2024  (0)
   » decembrie 2023  (2)
   » noiembrie 2023  (0)
   » toata arhiva