en en | ro ro

Presa daca nu are despre ce scrie, inventeaza ceva.

“Pe lângă suferinÅ£a maicilor, în zilele acestea de grea încercare, Mănăstirea VoroneÅ£ mai are o poveste: ZIDUL!  În 2018, zidul de protecÅ£ie al bisericuÅ£ei monument istoric, la răsărit, nord şi vest, s-a surpat. Este vorba despre cel mai important element de împiedicare a distrugerii picturii exterioare a acestui monument supranumit „Capela Sixtină a Răsăritului”.

O catastrofa ? Da de unde...

Biserica Voronet a fost ridicata in 1488 de Stefan cel Mare, la baza unui deal. Terenul are panza freatica sus. Biserica nu avea zid in jur. Acesta a fost construit /prost de Primaria comunei, la sfarsitul anilor 1970. Sa poata vinde bilete de vizitare. In 1968 biserica NU avea nici-un zid in jur.  

Pictura a ramas aproape 500 de ani viu colorata, fara zidul minune.

Un an dupa ridicarea zidului, preotul se plangea ca igrasia a urcat in pereti aproape un metru. Vantul ce bate pe obcinele Bucovinei evapora surplusul de apa din ziduri. Zidul de 6 metri inaltime proteja igrasia, nu pictura exerioara. Si a cazut singur dupa 40 ani.

Biserica pictata nu are nevoie de ziduri de cetate in jur, ci de un dren perimetral, care sa coboare nivelul infiltratiei. Care sper sa existe, desi nu se vad nicaieri fante de aerisire.

Sigur colegul si prietenul, prof.dr.arh. Virgil Polizu, stie toate astea mai in detaliu.


Publicat în 01 iulie 2021. 2333 vizualizari. 0 comentarii