en en | ro ro

Nu s-a mai numit un alt presedinte, Sylviu Comanescu ramanand Secretarul General. Intre timp, el fusese ales membru in Comitetul Director al Federatiei Internationale de Arta Fotografica (FlAP), participand cu succes la reuniunile lor.

La al doilea Salon International s-au conferit titluri FlAP unor membri AAF ca, A.FIAP. E.FIAP, Es.FIAP. La acest Salon au venit somitati FlAP din stainatate, dintre care Presedintele, domnul Van de Verre cu sotia. Toti acestia si un grup de romani au fost invitati pentru o excursie de doua zile la Sinaia.

In paralel functiona cu succes Fotoclubul Medicilor si muncitorilor sanitari, condus de Dr. Napoleon Frandin. Si acesta organiza Saloane Internationale, numai cu invitati din domeniu. Imi amintesc ca unul din acele Saloane nu s-a mai deschis. Pentru simplul motiv ca URSS nu participase. Noi, membrii in juriu, ne-am delectat trecand din mana in mana lucrarile primite, am oftat si la momentul potrivit, acestea au fost returnate participantilor, cu notele si rezultatele jurizarii, fictive, desigur.

In perioada de activitate MF, am fost un foarte activ membru: eram des consultat fie de raposatul Dr. Spiru Constantinescu, sau de Sylviu Comanescu. Am fost membru in Comisia de Evaluarea lucrarilor, atat pentru colectiile care participau la Saloane Internationale cat si lucrari executate de membrii la comanda vreunei institutii, urmand a fi platite. Seful acestei Comisii era Mircea Faria EFIAP, decedat in anul 1986 la doar 67 de ani. Am fost membru al Comisiei de Tineret participand la mai multe seminarii internationale la: Sofia, Zurich, Opatija. La unul din Saloanele noastre organizate in Sala Dalles, am contribuit substantial, ca salariat al firmei RECOM care furniza servicii tehnice pentru instalarea expozitiei internationale.

lng. Sylviu Comanescu a fost cel care mi-a facilitat plecarea din tara in Italia. Mi-a dat o scrisoare in care scria ca "sunt programat cu o expozitie cu tema "Italia". Astfel am obtinut pasaport si viza. Dupa un timp, aflandu-ma in USA, primesc raspuns la una din scrisori in care Sylviu Comanescu imi trimitea adresele multor colegi aflati in strainatate, chipurile "in vederea infintarii unor filiale AAF peste hotare. Cand I-am revazut in 1986 suferea de un usor Parkinson, ca dupa un timp sa aflu ca nu mai traieste. Regret cu recunostinta pentru aprecierea si prietenia ce mi-a acodat. A fost un domn, a condus frumos MF-ul, a ales sa nu fie slugarnic la « directivele partidului », desi se prefacea - si fara sa faca din MF un instrument de propaganda politica peste hotare.

O lista de somitati AAF ar arata asa : Gheorghe Serban, Iosif Marx, Gheorghe Epuran, dr.Iuliu Albini, Constantin Savulescu, Hedy Loffler, Artaxerxe Bubulac, Eugen Iarovici, Oseph Cahane, Clara Spitzer, Vladimir Orza, Dr.Frandin Napoleon, ing.Ionescu-Sisesti (Paris) si altii, mentionati mai sus. Din cate stiu, doar ultimul mai traieste. (numai d-na Klara Spitzer mai traieste) 

In aprilie 1999, la insistentele bunului meu prieten, Gh.Rizeanu, care intervenise pe langa dl colonel A. Iancu, comandant al Cercului Militar Bucuresti, acesta aproband sala, am deschis o expozitie de fotografii in Sala Ronda, expunand 60 de lucrari alb-negru si color, expozitie care a avut o rezonanta mult peste asteptari.

O intitulasem « Fotografii ...prafuite ». Domnul colonel a anuntat presa, ziarul militar mi-a luat un interviu televizat. Postul TVR 2 mi-a luat un interviu, dat pe post in dimineata urmatoare. Am mutat apoi expozitia la Ramnicu Sarat, ultimul oras fiind Sibiu, tot Ia Cercul Militar. Am pus in expozitie caietul de sala, in care nume de valoare isi trecusera impresiile, incepand din Bucuresti, o bijuterie de mare pret pentru un autor, un caiet care mi-a fost furat ! Cui i-a trebuit acel caiet ? De ce a facut-o ? Poate pentru 10 -20 de pagini nescrise ? Un gelos ?

Ma doare foarte mult aceasta paguba, absolut ireparabila, recompensa stradaniei mele de o viata. Eram zilnic asaltat, inconjurat de tineri si nu numai, interesati de compozitie, procedee de laborator, aparate sau obiective folosite, cand si unde am facut cutare sau cutare fotografie, in special alb-negru, fapt ce demonstra ca lumea de azi mai este interesata de fotografia artistica. Si nu coboara, daca-mi este iertata pozitia, la fotografia de computer, abstracta. La Sibiu am fost invitat de regretatul artist fotograf Gheorghe Lazaroiu, sa particip, alaturi de St.Toth din Oradea, in juriul Salonului International de Arta Fotografica, organizat de cunoscutul fotoclub Orizont din localitate. Ca recompensa a stradaniei mele de o viata ! 

text primit de la Peter Voinescu /EFIAP, North Miami Beach Florida, SUA


Publicat în 01 februarie 2011. 5011 vizualizari. 8 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   ianuarie 2021  (0)
   decembrie 2020  (0)
   noiembrie 2020  (0)
   octombrie 2020  (1)
   septembrie 2020  (0)
   august 2020  (0)
   » toata arhiva