en en | ro ro

Fiecare civilizatie a avut eroii ei. Campionii Jocurilor Olimpice din Grecia antica, sau acum fotbalisti prea bine platiti, desi cam semi-analfabeti.

Toti imparatii romani erau salutati de public Ave Caesar, dupa numele lui Gaius Julius Caesar. Cucerind Galia si Britania, Caesar a transformat Roma, din republica, intr-o mare putere imperiala, cel mai stabil mare imperiu al lumii, in jurul marii Mediterane.

Amiralul Horatio Nelson a ramas eroul national al Angliei. A lichidat teribila flota spaniola si a oprit ascensiunea lui Napoleon. Desi inferioara numeric, flota engleza sub conducerea lui i-a zdrobit pe francezi in bataliile navale. Cea mai cunoscuta victorie este cea de la Trafalgar. Unde a fost grav ranit catre sfarsit. Vestea victoriei zdrobitoare a ajuns in Anglia impreuna cu vestea mortii sale, funerarii nationale promovandu-l ca eroul national nr.1.

Aventurile eroilor dau scenarii tentante. Primul erou din cinematografie a fost Zorro. Diego de la Vega, zis Zorro/vulpea scapa sistematic autoritatilor. Spadasin desavarsit, el umilea garzile guvernatorului spaniol, sustinand mandria poporului californian.

Nici marele popor sovietic nu putea ramane mai prejos, fata de Imperialismul American. Filme din anii 55 il aveau ca erou pe Ceapaev, comandant fanatic din timpul Razboiului Civil. Marite Ceapaev, ne coplesesc Bestiile albe, se plangeau soldatii.

« Inhamati cai proaspeti la caruta mitralierei ! » le raspundea el invariabil. Era reprezentat ca Pancho Villa, cu cartusiere incrucisate pe piept, pline cu gloante calibru Magnum.

Eroii sunt niste oameni morti, rezuma un pusti. Asta intelesese el la o emisiune patriotica. De fapt nu e chiar asa.

Au existat si eroi vii, care, in vremuri grele, au rezolvat probleme fara solutie.

 

Trebuia sa ai mare noroc ca sa gasesti hartie igienica, in Epoca de Aur. Acum pare de necrezut ca era bataie pentru acest modest sul. Vremurile erau cam kkcioase.

 

Si ambalajele de atunci erau sublime, dar lipseau cu desavarsire. Obiectul se inmana ca atare. Trebuia sa fii pregatit, sa ai la tine o sfoara, sa le montezi sirag, in banduliera. Asa erai asigurat de primire triumfala, acasa. Si de invidia vecinilor.


Publicat în 14 mai 2011. 4465 vizualizari. 1 comentariu
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   ianuarie 2021  (0)
   decembrie 2020  (0)
   noiembrie 2020  (0)
   octombrie 2020  (1)
   septembrie 2020  (0)
   august 2020  (0)
   » toata arhiva