en en | ro ro

Un vechi prieten, acum cetatean strain, a venit la Bucuresti. Am fost impreuna la filmul : « Portretul luptatorului la tinerete », tratand odiseea lui Ion Gavrila Ogoranu, un film despre demnitatea oamenilor simpli : 12 idealisti se ascundeau in munti de regimul de teroare. Se luptau sa supravietuiasca, pastrand o speranta in schimbare.

Au fost vanati ca niste fiare. Erau si 180 de camioane de soldati, venite in 6 localitati, pentru a-i prinde. Calea aleasa de Securitate pentru a-i captura era : orice om care avea, sau macar banuit ca avea legaturi cu acestia, era torturat sau ucis. Grupul Carpatin din Fagaras a reusit totusi sa reziste din 1948 pana in 1955, cand a fost lichidat. Doar seful, Gavrila Ogoranu, a scapat impresurarii. A fost prins de-abia in 1976, tradat de un vecin.

http://www.rostonline.org/rost/iun-iul2006/ogoranu-voievod.shtml

Le-a scapat Organelor aproape 30 de ani. A murit la 83 de ani, in 2006.

De necrezut, dar conform arhivelor, multe zeci de lucratori din securitate s-au impuscat intre ei, in incercarile de a-i surprinde. Aceasta era « eficienta » Securitate.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Gavril%C4%83_Ogoranu

Securitatea folosea oameni simpli. S-au adaptat bine acei provenind din familii destramate. Obtinand avantaje personale, acestora le placea sa distruga vietile compatriotilor lor. Puteau face in zona lor orice faradelege, chiar crime, fara a da socoteala. Acei care au facut exces de zel au fost promovati spre varful ierarhiei. Au invatat ca vor scapa, orice ar face. Si-au educat copii si nepotii in acest spirit : sa isi calce in picioare semenii. Parte dintre acesti oameni, « selectionati » cu grija, manuiesc din spate clasa politica actuala. In toate tarile din est situatia este similara. Uneori ciocnirile dintre grupuri de influenta aduc si dovezi.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6348309,00.html?maca=rum-CB_rom_evz_new-5743-html-cb

sau

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/exclusiv-cum-a-ajuns-bahaian-vip-dadea-petreceri-deocheate-pentru-generali-de-securitate-176531.html

Care explica eficienta, bunele intentii si directia dezvoltarii tarii. Sau lipsa lor completa. Pentru ca acesti oameni au un singur tel : sa nu se schimbe nimic, sa poata profita ei in continuare.

Atmosfera filmului este sumbra. Luptatorii din munti nu mai aveau nici-o speranta.

http://www.adevarul.ro/cultura/Filmul_odiseii_lui_Ogoranu_0_373163265.html

Unii erau inspaimantati. Nu mai suportau presiunea, privatiunile continui. Conducatorul grupului le raspunde : Cand veti avea copii, ce le veti spune acestora ? Daca va intreaba : Ce ati facut voi pentru-ca lucrurile sa se schimbe ?

Destul de instructiv. Si foarte de actualitate dupa 55 de ani.

Va trebui sa facem ceva, ca sa ajungem sa traim intr-o tara civilizata :

http://www.dilemaveche.ro/sectiune/societate/articol/un-stat-civilizat

Si tinerii vor trebui sa preia intiativa, nu doar varstnicii :

http://www.adevarul.ro/grigore_cartianu/Neagu_Djuvara_si_procesul_lui_Ion_Iliescu_7_391830815.html


Publicat în 18 decembrie 2010. 6862 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » martie 2024  (0)
   » februarie 2024  (0)
   » ianuarie 2024  (0)
   » decembrie 2023  (2)
   » noiembrie 2023  (0)
   » octombrie 2023  (0)
   » toata arhiva