en en | ro ro

Instigat de un prieten, am fost 5 zile la Sulina. Cea mai estica asezare din Romania, orasul Companiei Europene a Dunarii a fost primul oras iluminat electric din tara. La o pensiune decenta am mancat la toate mesele peste. Iesind pe balcon, am fost surprins : iluminatul era ca la Amsterdam, in celebrul district rosu. Rosu, de buna seama, dupa cum se vede.

Toata viata am umblat cu aparat de fotografiat la mine. In vacante iau Olympus ; greutatea obiectivelor e pe sfert. Pentru ca mergeam in Delta, am imprumutat un teleobiectiv 300mm f : 4. La inceput de mai era frig, a plouat 2 zile. Nu era un moment favorabil. Vantul batea in rafale, calatoriile cu barca se limitau la canale. Intinderile mari de apa erau de evitat. In ultima zi, am facut o plimbare pe canale cu prietenul Edy, condusi de un localnic specializat in reperarea pasarilor. Am vazut putine si eram dezamagiti.

Totusi norocul ne-a suras.
Barca inainta pe un canal fara nici-o atractie, cand Edy a recunoscut chemarea pescarelului albastru, King fisher - in engleza sau Martin pecheur - in franceza. Privind prin aparatele cu focale lungi, am avut norocul sa descoperim si gaura din malul de lut care adapostea cuibul.
In precedentele 5 intalniri cu kingfisher nu am reusit poze decente. Pasarile au zburat inainte sa le vad prin vizare. Pasarile sperioase nu se vedeau nicaieri. Ne-am hotarat sa riscam.
Am bagat barca intre trestii pe canal, vizavi de cuibul aproape invizibil intre doua salcii plangatoare. In 10 minute, cele 2 pasaruici albastre cu portocaliu si-au facut aparitia.
    Pasarile micute de-abia se zareau printre crengile cu frunze proaspete.


Camuflati partial la 13m, noi nu faceam nici-o miscare. Pasarile erau circumspecte, se mutau de pe un copac pe altul. Prima, femela probabil, se ascundea in frunzis. Barbatelul indraznet lua pozitii mai avansate. Sarea de colo-colo, pleca val-vartej in zbor in lungul canalului, cand la stanga, cand la dreapta. Avea cateva locuri de unde observa pestisorii. Ii prinde cu dibacie, plonjand in apa fara ezitare, cu capul inainte, ca un saritor de la trambulina.


Publicat în 19 mai 2019. 3112 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » martie 2024  (0)
   » februarie 2024  (0)
   » ianuarie 2024  (0)
   » decembrie 2023  (2)
   » noiembrie 2023  (0)
   » octombrie 2023  (0)
   » toata arhiva