en en | ro ro

text primit de la Peter Voinescu /EFIAP, North Miami Beach /Florida /SUA

In familia mea am fost doi frati. Vreau sa cred ca ambii am avut inclinatii pentru arta. In 1938-39 mi-a picat in mana un numar din revista "FAR", Fotografii Amatori Romani, care m-a fascinat. La vremea aceea fotografia era numai alb-negru. Am devenit membru FAR si am inceput sa primesc minunata revista. In timpul razboiului, am avut si functia de fotograf de razboi in unitatea mea, in timp ce trageam cu tunul dupa avioanele inamice.

Dupa ce am terminat de luptat, intai contra sovietilor, apoi contra nemtilor, am lucrat fotografie, ici si colea, dar asta nu-mi asigura o existenta.

Am fost angajat la SAR, Societatea Anonima Romana de telefoane, ca tehnician in sisteme automate. Nu inghiteam regimul comunist, am platit cu trei ani de Jilava si Canal, la sase luni de la nunta. La intoarcere, mi-a fost reconsiderata specialitatea. Am fost reangajat Ia TUB (Telefon Urban Bucuresti), noua denumire a SAR de T. Nu pentru mult timp. Partidul si Guvernul de atunci au hotarat ca noi, cei cu « pata la dosar » sa fim eliberati din functii. Am batut la multe usi, toate ramanand inchise. Am fost angajat fotograf la RECOM, intreprindere de publicitate pe tara. Si de acolo am fost dat afara, si angajat la Sfatul Popular al Capitalei. De unde, cand am primit pasaport pentru Italia, am plecat. Si plecat am fost!

In SUA, am lucrat un timp la Cleveland la un studio de "nunti si botezuri". M-am mutat la Queens Village-N.Y, angajat la o firma serioasa din Manhathan, ca laborant, cu titlul de senior worker. Intr-o noapte am suferit o "scarmaneala" in metrou. Am lucrat in alt laborator ca manager, de unde am iesit la pensie, exact in ziua cand am implinit varsta ! Trebuie sa accentuez ca am fost tare, tare indragostit de fotografie. 

In 1953, Casa de Cultura a Sindicatelor din Bucuresti organiza un Cerc de Fotografie pentru amatori. S-au adunat in acest Cerc multi iubitori de fotografie. Sarmanul de mine, am fost numit, ales sau asa ceva, secretarul acestui Cerc, lucru care mi-a placut, mai ales ca locuiam la un colt de strada departe de Cerc. Am organizat un laborator bine echipat, aparate de marit, bazine cu tavi de developat, tancuri de developat filme, uscator hartie 40 x 60 cm, inclusiv revelatori si fixator, membrul cercului aducand doar hartia. In acea vreme amatorii mergeau, cu reteta din carte, la a drogherie pe calea Victoriei si cumparau 3 grame de metol, 8 grame de hidrochinon - si ce mai continea reteta. Curand, Casa a hotarat sa deschida a expozitie cu circa a suta de lucrari. S-au adunat atat de multe lucrari valoroase ca s-au expus doua sute.

Curand Consiliul Central al Sindicatelor a anuntat organizarea Expozitiei pe tara, la care cercul nostru a participat substantial.

Aveam multi oameni valorosi, ca Bazil Roman, ing.C.Silistrarianu, fost presedinte al FAR, Eugen Iarovici, dr.Napoleon Frandin, Gh. Serban, Marian Popescu, ing. Artaxerxe Bubulac, Mircea Faria, prof.Vladimir Orza, Bob Eremia, Dumitru Capoianu, Gheorghe Vulpas. Numai ultimii doi mai sunt in viata. Acestia si multi altii au propus sa se studieze posibilitatea infiintarii unei asociatii de fotografi, asa cum fusese FAR. S-a lucrat la un regulament, s-a discutat mult. Asa s-a nascut A.A.F.

In 1954 s-a anuntat prima adunare generala a membrilor fondatori. Intr-o sala plina de lume, cu sedinta desfasurandu-se dupa tipic. S-au facut numiri de candidati, aratand calitatile, numirile au obtinut votul salii. Colectivul care conducea adunarea s-a retras in incaperea alaturata, sa aleaga din lista respectiva pe acei care vor compune comitetul de conducere a Asociatiei Artistilor Fotografi (MF). Ministerul Culturii (MC) avea in sala un reprezentant, care fiind descoperit ca tragea cu urechea la dezbateri, plenul i-a cerut sa iasa, fapt neagreat de respectivul. Cand colectivul a prezentat lista, sala a fluierat, pe lista aparand cu totul alte nume decat cele propuse si votate.  

Dintre delegati, Aurel Mihailopol a trantit creionul pe masa cu zgomot, declarand ca “Lista le-a fost impusa!" de delegatul MC. Sala a tunat, si-a manifestat nemultumirea si s-a spart balciul! A doua zi au fost convocati la Ministerul Culturii doar cei cinci (pare-mi-se !) care lucrasera initial la organizarea MF, singurii considerati membrii fondatori! Restul de membrii participanti, alegatori, votanti aflati in acea seara la adunarea generala, au ramas fara drept de vot, cu alte cuvinte adunarea generala fiind anulata.  

Ministerul Culturii, nu membrii fondatori, a numit presedintele si consilierii, pe dr.Spiru Constantinescu, cu doamnele Hedy Loffler, Clara Spitzer si Syilviu Comanescu. Cred ca mai functiona si un fotograf profesionist cu studio, Aurel Bauch. MF nu avea sediu.

Sedintele se tineau in niste spatii, la ziarul "Romania Libera", la Institutul de Mine sau la Casa de Cultura, sedinte la care participau numai membrii fondatori. Soseau invitatii de participare la saloane Internationale, invitatii care se odihneau in buzunarele membriilor fondatori, invitatii care starneau certuri si discutii intre ei. In final, mult mai tarziu s-a primit sediul din strada Brezoianu 23. Si apele s-au linistit cumva!

Au mai urmat adunari generaIe pline de scandal, programe, numele si diverse actiuni fiind respinse de masa. In 1959, sau asa ceva, a avut loc primul Salon International, deschis in aripa stanga a Palatului Regal. A fost un succes exorbitant.

Mii de oameni din Bucuresti si din afara se perindau prin fata simezelor, nu cate unul, ci pe trei-patru randuri, cei din spate lungindu-si gaturile, sa poate zari exponatele. Intre timp s-a pus la punct si sistemul de plata a lucrarilor in colaborare, ca acel care executa o comanda pentru o institutie sa isi poata primi dreptul de autor legal, din care o parte revenea AAF.

Si cu lovituri de teatru. Presedintele dr.Spiru Constantinescu se intorcea cu sotia din Cehia, unde isi facuse concediul. S-a oprit la Sinaia pentru o saptamana. La plecarea din Sinaia, stand pe peronul garii, asteptand sa vina trenul de Bucuresti, a suferit un infarct si a murit.  

Continuarea va fi afisata - curand.


Published on January 25, 2011. 5194 views. 2 comments
2 comments to "Life time memories"

Radu
January 2011, 25 at 12:53:38
http://fotomaniacu.blogspot.com/2011/01/felicitari-domnule-munteanu.html
Dinu Lazar citeste blogul acesta?
Ara G
January 2011, 25 at 19:21:48
Problema "istoriei" fotografiei romanesti este ca nu prea exista! Sunt mari perioade "albe" in asa-zisa istorie, incepand de pe la inceputul sec. XX pana pe la anii '60. Imi amintesc ca acum cativa ani cand inca activam la Fotomagazin, mi-a trecut prin fata ochilor un material care incerca o descriere a situatiei fotografiei in tara [de fapt mai toate referintele erau legate de Bucuresti], dar care era limitat mai mult la aspectele comerciale. Adica descria existenta unor laboratoare/studiouri foto in capitala in perioada dinaintea celui de-al II-lea razboi.
Daca nu ma insel, singurele imagini "artistice" din aceiasi perioada pe care le-am vazut apartineau lui Marx Joszef http://www.marx.netsoft.ro/index.html

In rest, "istoria" se reduce la amintiri de genul celor expuse mai sus. Adica la circa 15min. de citire. Perioada anilor 50-70 este inca o pata "alba" atat prin lipsa de imagini, cat si prin lipsa de documente necesare stabiliri pozitiei fotografiei in tara in perioada respectiva. Daca ar fi sa speculez, as zice ca activitatea fotografica "artistica" in aceasta perioada se reducea la saloane nationale, si probabil ceva saloane internationale sub egida FIAP. Probabil un numar f. mic de amatori practicau fotografia la un nivel mai sus decat ce se facea prin studiourile de imagini de buletin sau de nunti. Coditiile economice, cat si accesul limitat la tehnica fotografica au fost si ele obstacole majore in dezvoltarea fotografiei in tara.

Pe la inceputul anilor '80 cand am fost mai interesat de AAF, nr. de membrii activi era in jur de 1,000 in toata tara. Pt. aceasta perioada cred ca mai exista cel putin arhive cu revista "Fotografia" publicata de AAF. Unii dintre fotografii reprezentativi in acele vremuri sunt inca activi si pot documenta mai amanuntit activitatea fotografica din acea perioada.

Dar, din cate observ din multe comentarii legate de asa-zisa "istorie" a fotografiei in tara, am senzatia ca multi au impresia ca Romania a fost, sau ar fi trebuit sa fie, un fel de "pioner" in dezvoltarea fotografiei in general. Ceea ce este f. departe de realitate, in opinia mea. Se comenteaza in diverse locuri cum generatia actuala este complet indiferenta fata de "istoria" fotografiei in tara. Istoria asta, atata cat exista, se poate condensa probabil intr-o expunere de circa 1 ora. Nu prea exista exemple notabile in domeniu, nu exista "deschizatori de drumuri", nu exista o "scoala" a fotografiei romanesti, etc. Ca sa nu mai vorbim de fotografia de arta, asa cum se intelege ea in cercurile de arta internationale! Complet inexistenta, pana poate in ultimii 10-15 ani. Nu exista inca o infrastructura care sa promoveze fotografia mai departe de stadiul de "salon" ori de concursuri de amatori. Sunt cateva incercari modeste, cum ar fi Punctum, dar lipsa de aparent succes spune multe despre nivelul de perceptie al fotografiei in tara mai departe de comercialism.

Dar asta nu inseamna ca aceasta perioada istorica nu trebuie documentata. Chiar cu f. putine realizari notabile in domeniu, este o perioada relativ extinsa de acumulari minore care stau totusi la baza exploziei fotografiei in tara in ultimii 10 ani. In acesti ani au aparut cativa fotografi cu talent, cu potential, dar este inca prea devreme pt. concluzii privind situatia fotografie din tara in perspectiva mai larga.

Scuze pt. mesajul extrem de lung, dar cred ca trebuie sa privim mai realist la asa-zisa "istorie" a fotografiei in tara.
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   June 2021  (0)
   May 2021  (1)
   April 2021  (3)
   March 2021  (1)
   February 2021  (1)
   January 2021  (1)
   » view full archives

rss