en en | ro ro

Joi era ziua sotiei si aveam invitati. Marti s-a infundat canalizarea din bucatarie si am contramandat tot. Dupa reparatie, i-am chemat duminica, ea facuse deja cumparaturi. Bunii nostri prieteni au confirmat ca vin. Ne suna apoi la telefon, nu le-am recunoscut vocea. Baiatul lor a plecat in Iezerul cu alti prieteni si au fost prinsi de o avalansa.

Se duc acolo, sa vada ce pot face. Din 5 in 5 minute canalele de stiri anuntau « Tragedia ». Ce o fi fost in sufletul lor ! Aveam si noi inima cat un purice. Tarziu in noapte, primim un SMS. « Toti sunt in viata. » Ura, mare bucurie !

Al cincilea era in spate, il durea un genunchi. A vazut avalansa care i-a antrenat pe cei 4 si a anuntat Salvamont pe mobil. Doi dintre cei cazuti, experimentati pe munte, au scapat lateral suvoiului de zapada. Au auzit strigand de sus pe cel ramas, au coborat. Si-au gasit colegii prinsi in zapada pana la gat. I-au scos pe viscol, au ajuns in cele din urma la cabana Voina. Au aparut rudele, unii dintre ei montaniarzi experimentati. S-au asezat sa sarbatoreasca ca totul s-a sfarsit cu bine !

http://www.ziartop.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=4645:cei-cinci-rataciti-pe-munte-au-fost-salvati&catid=3:subiectul-zilei&Itemid=4

Au avut mare noroc ca erau bine echipati. Si ca avalansa nu a fost mai puternica.

33 ani am urcat trasee alpine, prin hornuri sau pe brane descoperite. In 1993 am suit cu varul primar cateva trasee, dupa o vara uscata. El avea 69kg, eu 96+4kg aparate foto. Pe brana lui Raducu, poteca din iarba uscata mi se sfarama sub pasi. La sfarsit s-a rupt. Am facut o entorsa puternica, dar putea fi mult mai grav. Am decis ca vaile alpine devin un pericol, dupa o varsta, daca esti de categorie grea.

In 1998 am aflat la TV ca prietenul meu cel mai bun a avut un accident grav pe brana Morarului. Era cu fiul sau, mai solid si mai bine echipat. Brana s-a rupt cu acesta. El s-a intors, a adus Salvamont si a cazut epuizat la coborare. I-am gasit la spitalul din Azuga.

 

Bine ca au recuperat complet. Tanarul a revenit de mult pe munte.

Puterea naturii e nemarginita. Te poti oricand astepta la surprize, atat la munte cat si la mare. Cand sunt foarte bine antrenati, oamenii sunt capabili sa faca lucruri incredibile. Iata un exemplu :

http://ajanlo.kapu.hu/video/post.php?id=1362g0dd291344b2d7cb7&card=25890&code=k6QRiuJifDskznB6

Dar fiecare are limite. Si depasirea lor in conditii grele poate deveni foarte periculoasa.


Published on February 10, 2011. 7583 views. 4 comments
4 comments to "Escaping from white death"

Gelu Lupas
February 2011, 10 at 23:54:28
Dinu Mititeanu, despre munte şi altecele. Inclusiv lucruri foarte utile despre avalanse.
http://www.dinumititeanu.blogopedia.biz/
Andrei Pandele
February 2011, 11 at 10:16:44
Cei bine antrenati nu au probleme in conditii normale, nici la varste inaintate :
http://xtremesport4u.com/extreme-snow-sports/a-tribute-to-the-original-extreme-skier-yuichiro-miura/
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » April 2024  (0)
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » December 2023  (0)
   » November 2023  (0)
   » view full archives

rss