en en | ro ro

Romania este una dintre cele mai interesante tari de fotografiat. Aceasta este parerea multor fotografi straini. Unii dintre ei se stabilesc aici, ca sa poata avea un acces facil.

http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/foto-doi-americani-in-maramuresul-binecuvantat-221772-pagina1.html#top_articol

« Fie ca România să-şi păstreze cu grijă nu doar amintirile faptelor şi ale figurilor mari, precum regina Maria, dar şi ale nobilităţii paşnice a românului tradiţional.

Iar pe drumul către prosperitate, să rămână în comuniune cu etniile diverse de pe teritoriul ei, cu respect pentru identitatea fiecăruia », spera Katleen McLaughlin.

Iar fenomenul este in crestere. De exemplu :

http://www.agaluczakowska.com/

sau

http://www.davidleventi.com/#/portfolio/romania/1

Poate nu toate fotografiile lor ne conving, desi ne deschid ochii la evidenta. Paradoxal, pozarii locali fug de realitatea inconjuratoare. Le displace, poate pe buna dreptate. Prefera fotografii falsificate si peisaje hiper-colorate. Si confunda ce e interesant cu ce bate la ochi, pe gusturi dubioase. Aduna parca materiale pentru work-shop pe tema : « Sa fii sigur ca nu faci poze bune ». Vad pe net, si din partea unor buni fotografi, dovezi de superficialitate.

Ca asa se poarta. Asta se va demoda curand si la noi. Vor ramane mormanele de rebuturi. Sa le lasam posteritatii, ca scuze.


Published on April 08, 2011. 4526 views. 7 comments
7 comments to "How others see us"

Klauss
April 2011, 08 at 21:36:12
Pe site-urile romanesti dedicate fotografiei cele mai apreciate imagini sunt cu un cuplu care se saruta pe malul Senei - in lumina calda si perfecta a unui apus. Daca stai 10 minute sa fumezi o tigara in zona pont des Arts sau oriunde forfoteste tineretul, ai sa remarci ca de fapt e fumata si acea imagine. Dar e buna pentru cei care si-au umplut ochii de praf pe malul Dambovitei. Si pentru romani, Romania e fumata demult.
Bogdan Panait
April 2011, 08 at 23:08:52
Daca va uitati pe bog, veti vedea ca se face fotografie de calitate si pi la noi. Nimic nu e mai real si imediat decat un poponet suav de capra. Asta e ceva ce tine de talent, Sau de curent, dracu' mai stie. Sa nu care cumva sa duca cineva fotografia mai departe, ca e esplus din tagma talentatilor. Realitatea e totul. Picasoo era un idiot.
Andrei Pandele
April 2011, 09 at 10:38:35
Oho, boier dvs, a lui Panait, care vad ca v-ati Picasso-it. Dar cat de modest sunteti…
Sustineti ca superficialitatea nu este aproape numitor comun pe site-urile romanesti ?
Apropo, cele mai bune fotografii ale dvs sunt interpretari ale realitatii.
Cele din studio au ceva de natura moarta. Parca at fi urmat Academia de fotografie SB.
Si va rog, duceti fotografia mai departe !
Stiti acel banc cu 12 elevi care o ajuta pe batrana sa traverseze ? Ca ea nu voia…
Bogdan Panait
April 2011, 09 at 11:55:45
Pai nu vorbeam de mine. Credeam ca se intelege , dar fiindca vad ca nu, repet: nu vorbeam de mine, ceea ce ar anula intrucatva finele dvs. aprecieri.

Dincolo de superficialitate, site-urile astea romanesti incep sa arate si incultura, si prostie. Apropo, ce parere aveti de bog? Ca aici era trimiterea. Si la dvs., evident, care pare ca sunteti puternic inchistat intr-un anume gen de fotografie, cel pe care v-ati calat si de aici parca nimic nu mai conteaza. Adica nu numai atat, dar cine face altceva e fie superficial, fie dus cu pluta, fie mai stiu eu ce. Aratati va rog ca puteti sa mergeti, sau sa treceti mai departe, si va acord zece puncte :)
Picasso era un exemplu, de ce ati refuzat sa vedeti ideea?
Iar fotografi talentati si de mare sensibilitate avem si noi, dar cred refuzati sa-i vedeti chiar daca va intra in ochi, pentru a aprecia in schimb opere de trei parale ale unora care cica fac fotoreportaj si pozeaza realitatea. Realitatea e larga.
Gelu Lupaş
April 2011, 10 at 00:32:57
În legătură cu Leventi. Poate că străinilor li se par interesante imaginile cu ţărani ce pozează în bucătărie sau în camera de oaspeţi, însă pe mine mă cam plictisesc. Mai mult mi-au plăcut cadrele cu industria în paragină şi în special cel cu tovarăşul Lenin dormindu-şi somnul de veci la Mogoşoaia. Dosim perioada comunistă prin beciuri şi prin fundul ogrăzii în loc să ne-o asumăm. Însă realitatea e mai mult decât evidentă. Una peste alta, e o prezentare destul de decentă a României pentru cineva care vine în vizită, probabil pentru prima dată, ca să afle câte ceva despre ţara stăbunicului său. Dacă n-ar fi muşcat la obişnuitele clişee ar fi fost şi mai bună.

Bogdan, oare Picasso a fost la Salzburg sus în castel?
Bogdan Panait
April 2011, 10 at 07:33:23
Domnu Gelu, crede-ma pe cuvant de onoare ca am capacitatea si pregatirea necesare de a face misto de matale trei zile si trei nopti, fara intrerupere si fara sa ma repet. Totusi, nu se va intampla; et toi nici macar nu stii de ce. Nu poti sa te abtii?
Klauss
April 2011, 10 at 15:28:58
Bad Or Good a nascut multe vedete de carton, si acum, cand in sfarsit aprinde focul, multe din ele se cred pasari phoenix. In fotografia romanesca este obiceiul, din ce am vazut, sa "faci din cuvinte" dar manierismele din fotografie nu sunt maiestria origami. Mai incolo de cocori si crini nu am prea vazut pe nimeni sa treaca, si invocarea unor nume mari nu denota nici macar o cultura generala vasta. Reperele sunt cat de cat bine alese, dar extraordinar de prost intelese. La toate acestea - se adauga si masele in care mai exista cate o scanteie care daca scrie cu diacritice si cu capslock crede ca are dreptate. In fotografia universala doar autoportretele lui Brancusi apar. Si el era sculptor.
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » June 2021  (0)
   » May 2021  (1)
   » April 2021  (3)
   » March 2021  (1)
   » February 2021  (1)
   » January 2021  (1)
   » view full archives

rss