en en | ro ro

Sunt situatii in care in mainile unui incepator un p&shoot da imediat rezultate mai bune decat un Dslr. Mai ales in situatii cu contraste scazute si la scari apropiate de macro. Salvarea pozelor in format Raw aduce probleme de timp si spatiu de stocare.

E adevarat ca posibilitatile de ameliorare sunt mari pornind de la fisier crud /raw. Mai ales la poze deosebite, la care s-au facut greseli. Pe format digital, fisierele crude au avantajul de a pastra integral informatia preluata la fotografiere.

Cand greselile au fost minime, prezenta fisierului de baza ar fi mai putin importanta. Ce este sigur : Daca tratezi gunoi, tot gunoi iese. Este legea de baza a informaticii.

Radu Sigheti constata ca media calitatii fotografiei se ridica pe masura practicii. Dar in putini ani maldarul de imagini proaste salvate in format raw, umple inutil orice mediu. Ca si oameni si fisierele sunt diferite. Un raw de la 5Mpx este sub un jpg mare 12Mpx. Salvez fisierele digitale in ambele formate. Elimin raw de la fisierele informale, sterg si 50% dintre declansari. Arhivez raw pe DVD, pastrez jpg pe HDD. Accesul si alegerea sunt astfel simplificate.

Dar oameni diferiti au preferinte deosebite, asta este sigur.


 

Pozele imi par o dovada suficient de buna. Dar proprietarii poate nu si-au ales numarul.

Formatul care merita pastrat ar fi un tiff perfect.

Aparatul, obiectivul si captorul /filmul nu sunt decisive pentru calitatea reprezentarii. Doar perceptia vizuala a autorului din spatele instrumentelor aduce subiectul la viata.


Published on January 29, 2011. 4818 views. 3 comments
3 comments to "Pictures saved as Raw or jpg"

Cosmin A.
January 2011, 30 at 22:59:58
se mai poate vorbi si in cheia comoditatii - unul care fotografiaza sport si trebuie sa transmita imediat, va folosi intotdeauna jpeg, unul care merge la o conferinta sau la un eveniment dupa care are si nitel timp pt prelucrat, poate ca va prefera sa nu-si bata capul cu setari gen wb, de ex. si va folosi raw...
Alex
February 2011, 01 at 01:41:05
Eu am vazut unul cu numarul "NEF" ... probabil era mai subtil decat "RAW" direct :))
Maria
July 2011, 15 at 14:24:59
TaTa a avut NCI= nu caram idioti, iar ce mi se pare tare e nr vecinului meu STF. scuzati!
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   June 2021  (0)
   May 2021  (1)
   April 2021  (3)
   March 2021  (1)
   February 2021  (1)
   January 2021  (1)
   » view full archives

rss