Nu este prima data cand ma intalnesc cu aceasta institutie. In 2009 le-am refuzat zeci de propuneri. Am acceptat doar expozitii in muzee poloneze prin curator Witold Krassowski.

http://www.ap-arte.ro/ro/blog/blog-vechi/articol/coincidente-poloneze/165/6608.html

In oct.2014, expozitia de la Barcelona, impreuna cu Fl.Andreescu, a iesit bine pentru ca Primaria Barcelonei a preluat toate cheltuielile. Prima cerere a ICR Madrid suna cam asa: « Ne puteti trimite 40 de fotografii gata facute ? Ca noi nu avem fonduri. »

http://www.ap-arte.ro/ro/blog/fotografie/articol/o-deplasare-placuta/131/7099.html

Sa revenim. In ICR sunt angajati entuziasti care muncesc sa promoveze ceva, iar altii se comporta ca in epoca de piatra. Contractele jalnice ICR ar trebui refuzate cu indarjire. Orice deal se face in ideea win-win. Daca ICR vrea sa se laude cu o expunere culturala, conditia minimala ar fi sa il invite pe autor la vernisaj. Pun invariabil aceasta conditie.

Locul la hotel este rezervat de ICR. In ultima zi inaintea plecarii, ti se transfera in contul personal o suma pentru a plati nota. Scoti banii, platesti comision bancar, pleci cu banii in buzunar, platesti nota cu 3 euro mai mare. Era mult mai simplu sa o plateasca direct. Revii, aducand talonul de imbarcare in avion si nota platita - sa iti faca dansii decontul !

Normal era ca si asigurarea de sanatate sa-ti fie platita tot de ei.

Dl.L.Zamfiroiu se lauda cu economiile facute. La ICR, nu cu sotia chimista la UNESCO. Ce isprava ! Toti banii Ministerului Culturii au fost cheltuiti in campania electorala Ponta. Cultura dă imaginea exacta a unei tari si a unui popor ; ce reprezinta el in lume. Cultura e trama determinanta a civilizatiei. Aici cerea PSD economii la sange. La ICR Madrid ne spuneau ca Institutul Cultural Polonez are fonduri mai mari lunare, decat au ei pe un an.

Altfel de la institutii romanesti poti astepta si reactii romanesti. Consulatul din Barcelona ne-a primit la aeroport. In ziua conferintei de presa ne-au luat de la hotel cu o ora prea devreme. Sa nu intarziem. In ziua plecarii, Dusterul consulatului a intarziat peste 40’. Nu stim daca si cand a ajuns. Noi am luat un taxi. Si era cat pe ce sa intarziem si asa.

Si macar contractele ICR dau sperante pentru manifestari notabile.

Am vazut si mai rau. Va plac aceste clauze ?

5.3. « Va instiinta Autorul, fotograful, cel putin 24 de ore inainte, asupra modificarii orei sau locului unde vor avea loc repetitiile. »

7.2. « Dupa predarea lucrarilor, in cazul in care (beneficiarul considera ca) manifestarea artistica nu se realizeaza din culpa Autorului, acesta nu va mai fi remunerat si este tinut sa plateasca Beneficiarului 50% din onorariul cuvenit. »

Halal juristi…


Published on April 27, 2015. 4226 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   March 2021  (0)
   February 2021  (0)
   January 2021  (0)
   » view full archives