en en | ro ro

Secretul Turismului de succes, aplicat in toata lumea, se bazeaza pe principii clare. Clientul trebuie sa plece foarte multumit. Va reveni sigur, sau va recomanda altcuiva calduros adresa. Este cea mai buna strategie pe termen lung. Mentalitatile romanesti sunt contra-productive. Castigi mai mult din 12%, la mii de oameni, decat cu 200% la cateva zeci. Cu hotelul gol, ai cheltuieli inutile mari.

Cum merge turismul aici e clar; poate doar pensiunile turistice merg mai bine.
In alte tari, Spania, Italia, Franta, suma vizitatorilor anuali este cat dublul populatiei tarii. Si in orase mici sunt scoli de servicii hoteliere, iar scolile gastronomice din Franta sunt vestite pretutindeni.

Oameni din tari civilizate vor privi cu indoiala tara in care hotia este ridicata la rang de virtute. Nimeni nu ii respecta pe acei care nu-i respecta pe altii. In Romania esti tratat drept infractor de la granita. La hotel si restaurant esti jefuit pe fata. Iar in taxi esti furat ca in codru. Multi nu respecta nimic, nu respecta oamenii, dar pretind respect acelor din lumea civilizata.

Am fost intr-o calatorie, organizata de agentia Kara-Travel, circuitul Italia-Sicilia din 10 septembrie.
http://www.karatravel.ro/infocircuit.php?id=42
Programul a fost incalcat repetat, cu sfidarea clientului. Vreau sa cred ca cineva, din programul Italia, este incompetent ori veros. Si nu este asa toata agentia. Scrie cazare si cina in program la Ragusa, oras muzeu din secolul 17, in zilele 4 si 5 ?

Ragusa%20Ibla.jpg

Degeaba ! Am dormit intr-un motel la 83km, 2 nopti in pustiu. Scrie cazare in Roma, zilele 8, 9, 10 ? Am ajuns in aeroport Ciampino la 50km, cu zgomot de avioane si trenuri, care trec in viteza sub geam. Turul Romei a disparut. Nu ne-am plimbat 3 seri prin Roma, ocupati sa ne astupam urechile la decolaje.

Pentru ca ii atinge pe ei, 2 din soferii italieni se plangeau de agentii romane, incompetente si mercantile. Rezolva lucrurile doar pe hartie si apeleaza la agentii locale fantoma. Toate cazarile nu sunt in orase, ci la 50-80km distanta, in partea opusa plecarii de a 2-a zi. Mare lucru, ati spune.
Pe drumuri de munte, autobuzul cu turisti face distanta in peste 2 ore, pierdute si azi si maine. In Sicilia totul se inchide intre 13-17, reminiscenta de cand erau ocupati de mauri. Chiar restaurante si biserici sunt incuiate. Si in sudul Italiei am fost avertizati sa mancam de pranz pana la 13. Cazati la 80 km de localitati interesante, in directia opusa drumului de maine, ajungeam la 12 in oras si plecam la 17h30, chiar atunci cand orasul se trezea, sa petreaca.

flori%20la%20cununie.jpg

Sa ajungem la cina, chipurile.
In 14 zile, cca 1.500 Euro cheltuiti de persoana, ne-au alergat 2 ore pe zi spre hoteluri intre depozite industriale. Iar pentru orase splendide ca Florenta, Venetia si Milano se alocau 3 ore, sau doar una.

Unele greseli de organizare se respectau in avantajul ghidului, d-na Ulcica Bell, ghid platit, care nu isi facea treaba. A facut multe promisiuni, sistematic neonorate. Acuza agentia, care o platea. Citea senin din Ghidul Michelin, inclusiv greselile : Panteonul din secolul 9 (construit 118-125), ceramica (sticla) la Murano, renasterea in secolul 12, stilul gotic la bazilica San Marco, Lupoaica cu Romulus-Remus (1904) adusa la Bucuresti de Charles de Gaulle, la 13 ani si alte nazbatii.
Daca putea primi comisione pe socoteala turistilor, nu ezita. Recomanda magazine proaste si scumpe. Spre Capri si Venetia, ne-a dus sa platim dublu la vaporetto unor firme obscure. Poate dau cota parte.
Se plangea soferilor italieni de turistii romani, grup de nenorociti, nemultumiti de cazare. Asa este, uitasem. In ziua 6, operatorul local a incercat sa ne cazeze in baraci de santier de 7mp, botezate bungalowuri cu 3 stele.

la-baraci.jpg

Ghidul nu a facut nimic. Protestele noastre vehemente si amenintari ca vom chema politia sa constate inselatoria i-a facut sa se razgandeasca. Dupa 2 ore am fost dusi la un hotel adevarat.
Ce mai, ne-a placut grozav.
In Italia desigur. Si deloc programul, incalcat fraudulos de Kara. Nu mai vrem sa mergem nici-odata asa.


Azi, Jurnalul National are un supliment de colectie tratand fotografia artistica.
Iar maine, echipa de la Jurnalul National va expune o selectie de fotografii, in foaierul Teatrului National din Bucuresti. Stiam ca azi.
Dar pe invitatia primita acum scrie altceva.

Published on December 04, 2006. 7514 views. 0 comments
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » May 2024  (0)
   » April 2024  (0)
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » December 2023  (0)
   » view full archives

rss